Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care modifică art. 331 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Articolul respectiv intitulat „Numirea expertului” şi schimbat prin acest act normativ prevede ca desemnarea experţilor să se facă în mod aleatoriu, folosind sistemul informatizat, dintre persoanele înscrise în evidenţa biroului local de expertiză şi autorizare, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, în mod aleatoriu, în sistem informatizat, dintre persoanele înscrise în evidenţa biroului local de expertiză şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare”, arată actul normativ promulgat de către şeful statului.

De asemenea, în termen de 90 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, ministrul justiţiei va aproba, prin ordin, normele metodologice privind modalitatea de funcţionare a sistemului informatizat prevăzut la art.I, care va avea în vedere încărcătura experţilor în ceea ce priveşte numărul de expertize judiciare alocate.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În forma anterioară a legii, acel alineat prevedea că, în cazul în care „părţile nu se învoiesc asupra numirii experţilor, ei se vor numi de către instanţă, prin tragere la sorţi, de pe lista întocmită şi comunicată de către biroul local de expertiză, cuprinzând persoanele înscrise în evidenţa sa şi autorizate, potrivit legii, să efectueze expertize judiciare”.

Preşedintele Iohannis a mai promulgat legea privind aprobarea ordonanţei Guvernului 28/2023 pentru stabilirea unor măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unui set de măsuri necesare optimizării procesului de implementare a proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Proiectul vizează asigurarea cadrului legal pentru lansarea apelurilor din perioada de programare 2021 – 2027, în sistemul informatic MySMIS2014/SMIS2014+.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.