Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, luni seară, că transformarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor în direcţie de sine stătătoare este o decizie neconstituţională, accest lucru încercându-se iniţial şi cu Parchetul Naţional Anticorupţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Augustin Lazăr a fost întrebat, luni seară, la Digi 24, ce părere are despre faptul că ministrul Justiţiei îl acuză că a încercat să împiedice funcţionarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor şI a răspuns: ”Am văzut un val de afirmaţii neadevărate pe care le face nu numai Ministrul Justiţiei, dar este un corp de persoane interesate din diverse considerente care vin şi acuză Ministerul Public, procurorul general, alte instituţii ale statului de drept, Înalta Curte Consiliul Superior al Magistraturii, pe toţi după caz pentru diverse încălcări şi pentru diverse abuzuri. Sunt uşor verificabile lucrurile acestea şi aş dori să vă spun mai întâi că această secţie funcţionează în cadrul Ministerului Public şi ea trebuie să funcţioneze sub coordonarea procurorului general”.

Acesta a adăugat: ”Am auzit în zilele trecute că ar dori să se facă o direcţie independentă de procurorul general, dar aşa ceva nu poate exista”.

Lazăr a explicat că acest lucru s-a încercat iniţial cu Parchetul Naţional Anticorupţie, care să fie în afara Ministerului Public, dar ”s-a descoperit că este neconstituţională o astfel de decizie”.

”Păi dacă vrea cineva să facă o structură nu poate să o facă în afara Ministerului Public”, a mai spus Lazăr.

Acesta a spus că toate atacurile la adresa sa şI a Ministerului dau ”apă la moară detractorilor Ministerului Public care vor să scadă încrederea în Procurorul general, în Ministerul Public[ şi în întreg sistemul pentru a justifica anumite proiecte legislative.

”Comisia de la Veneţia ne spune că maniera în care se doreşte a se face această reformă este de natură să afecteze independenţa judecătorilor şi procurorilor şI, în final, să afecteze statul de drept, adică există acest risc”, a mai spus Lazăr.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.