Procurorul-şef al DNA, Codruţa Kovesi, a declarat că o susţine pe colega ei care a instrumentat dosarul privind abuzul în serviciu la achiziţii făcute de DIPI şi care acum are dosar disciplinar la Consiliul Superior al Magistraturii pentru că a îndrăznit să verifice modul în care un serviciu de informaţii a folosit banii statului, anchetă care a dus la investigarea a doi foşti miniştri de Interne.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Am venit să îmi susţin colega, aşa cum am făcut şi data trecută. Sperăm ca CSM să ia o decizie corectă. Acest dosar disciplinar a fost deschis ca urmare a faptului că un procuror din DNA a îndrăznit să verifice modul în care un serviciu de informaţii a folosit banii statului, sunt investigaţi doi foşti miniştri de Interne, doi foşti şefi ai unui serviciu de informaţii şi mai mulţi ofiţeri de informaţii. Eu cred că astfel de anchete ar trebui încurajate şi aştept să văd verdictul pe care CSM îl va da în această acţiune disciplinară”, a spus procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM analizează, miercuri, plângerea avocaţilor lui Petre Tobă în cazul magistratului DNA Florentina Mirică, care a instrumentat dosarul de abuz în serviciu al lui Gabriel Oprea. Plângerea trebuia să fie analizată în 21 septembrie, dar atunci membrii secţiei care analizează posibile abateri disciplinare ale magistraţilor au amânat discuţiile pentru 5 octombrie.

Avocaţii fostului ministru al Internelor Petre Tobă au depus o sesizare la CSM în cazul Florentinei Mirică, procuror şef serviciu în cadrul Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizarea vizează încălcări ale articolului 99 litera j) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia constituie abatere desciplinară “nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precumşi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.

Potrivit unor surse judiciare, avocaţii lui Petre Tobă au reclamat faptul că procurorul Florentina Mirică a pus în rechizitoriul din dosarul lui Gabriel Oprea, de abuz în serviciu, informaţii clasificate. După trimiterea dosarului lui Oprea la instanţă, într-o altă cauză a fost începută urmărirea penală în cazul lui Petre Tobă.

În luna mai, fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protrecţie Internă  Nicolae Gheorghe şi fostul adjunct al acestuia, Nelu Zărnică, au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la abuz în serviciu şi deturnare de fonduri în formă continuată. Dosarul a fost numit de presă "Limuzina” şi vizează inclusiv achiziţionarea de către DIPI a unui automobil Audi A8 pentru protecţia demnitarilor. Maşina ar fi fost cumpărată din fonduri destinate doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, fiind folosită doar de fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea, din 21 august până în octombrie 2015.

Petre Tobă a demisionat în 1 septembrie din funcţia de ministru al Internelor, după ce DNA a anunţat că au fost demarate procedurile de începere a urmăririi penale pentru favorizarea infractorului, întrucât ar fi refuzat să demareze procedurile de declasificare a documentelor DIPI care ar fi atestat cheltuielile nelegale din fondurile operative.

În 9 septembrie, DNA i-a adus la cunoştinţă lui Petre Tobă că este urmărit penal, în acelaşi dosar fiind cercetate alte 24 de persoane - şefi şi angajaţi din Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă - suspecte de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Anchetatorii susţin că lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinaţiei legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securităţii naţionale.

"Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanţă pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts cu săgeţi, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI", precizează procurorii.  

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.