Şerfa DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, la bilanţul DNA pe 2017, că uneori instituţia este sesizată în legătură cu fapte penale care au avut loc cu 9 - 10 ani în urmă, în 2017 fiind identificate două dosare în care faptele au fost prescrise, iar în 34 de cazuri faptele erau deja prescrise când dosarul a fost înregistrat la DNA . Ea a apreciat că trebuie găsite mecanisme de responsabilizare a instituţiilor pentru a nu aştepta atât de mulţi ani pentru a face o sesizare, iar apoi resposabilitatea să le fie pasată procurorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cu privire la perioadele de timp pentru care primim sesizări, de multe ori suntem sesizaţi cu fapte penale comise chiar şi cu 9 sau 10 ani în urmă. În 2017 am primit 4 sesizări pentru fapte comise în urmă cu 10 ani, 14 sesizări pentru fapte comise în urmă cu 9 ani, 12 sesizări pentru fapte comise acum 8 ani şi 10 sesizări pentru fapte comise în urmă cu 7 ani". a remarcat Kovesi.

De aceea, şefa DNA consideră că "trebuie găsite mecanisme de responsabilizare a instituţiilor pentru a nu aştepta atât de mulţi ani pentru a face o sesizare, iar apoi să paseze responsabilitatea la procurori". 

"Este foarte dificil să faci anchetă şi să administrezi probe pentru fapte de 9 ani sau la 10 ani. Şi cu toate acestea, chiar şi în aceste condiţii, procurorii au investigat şi au soluţionat şi astfel de cazuri. În mod categoric, un procuror trebuie sa finalizeze ancheta în termen rezonabil, cu celeritate şi interiorul termenului de prescripţie", a mai spus ea, remarcând că în 2017 au fost identificate 2 dosare în care clasarea cauzei a fost determinată de prescrierea faptelor şi această situaţie a fost imputabilă unui procuror.

"În acest caz am sesizat Inspecţia Judiciară. În alte 34 de dosare faptele erau deja prescrise când s-au înregistrat la DNA", a subliniat Kovesi.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.