Laura Codruţa Kovesi a declarat că DNA a colaborat cu SRI şi cu alte instituţii ale statului în baza prevederilor legale, dar, ”din păcate, persoane care au fost în funcţii publice sau care au condus instituţii publice au colaborat cu infractorii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul-şef al DNA a declarat, marţi seară, la TVR, că, în urma deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările, instituţia pe care o conduce nu mai poate apela la sprijinul tehnic al SRI, dar va exista în continuare o colaborare, aşa cum există şi cu alte instituţii ale statului.

Astfel, ea a precizat că există o dispoziţie în Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, care obligă orice instituţie a statului care intră în posesia unor informaţii privind infracţiuni de corupţie să sesizeze DNA.

Kovesi a precizat că, dintre cele peste 10.900 de dosare penale gestionate anul trecut de DNA, 86 la sută au fost deschise pe baza unor sesizări venite de la persoane fizice sau juridice sau de la instituţii publice. Dintre acestea, 90 de dosare s-au constituit pe baza unor sesizări de la SRI, adică în jur de 0,8 la sută, a arătat şefa DNA, adăugând că fiecare poate aprecia cât de mare este acest procent.

”Dispoziţia din lege care îi obligă atât pe cei de la SRI, dar şi pe celelalte instituţii publice să ne sesizeze când intră în posesia unor informaţii referitoare la corupţie este în vigoare. Deci colaborarea nostră cu Serviciul Român de Informaţii se va axa pe această chestiune, de a primi sesizări atunci când ei intră în posesia unor informaţii privind fapte de corupţie, la fel cum primim şi de la Curtea de Conturi, şi de la Corpul de Control al primului ministru, şi de la ANAF, de la Poliţia Română, de la toate celelate instituţii care ne sesizează”, a spus Kovesi.

Ea a mai adăugat că, în timp ce DNA a colaborat cu alte instituţii ale statului, şefi din instituţii publice au colaborat cu infractorii.

 

”Direcţia Naţională Anticorupţie a cooperat cu alte instituţii ale statului. Noi o să respectăm decizia Curţii Constituţionale, dar, din păcate, persoane care au fost în funcţii publice sau care au condus instituţii publice au colaborat cu infractorii. Aceasta este diferenţa”, a declarat şefa DNA.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.