Judecătoarele Gabriela Bîrsan şi Corina Corbu, de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au fost achitate, marţi, de instanţa supremă, în dosarul privind fapte de corupţie de care au fost acuzate de procurorii DNA. Instanţa supremă a dispus achitarea şi pentru foştii judecători ICCJ Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, precum şi pentru avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, decizia nefiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gabriela Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în prezent suspendată din funcţie, şi fost preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, a fost achitată pentru toate acuzaţiile, respectiv abuz în serviciu contra intereselor publice, primire de foloase necuvenite, trafic de influenţă, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Corina Corbu, judecător la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a ICCJ, suspendată din funcţie, a fost achitată pentru complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, de care a fost acuzată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Instanţa supremă a mai dispus achitarea fostului judecător de la ICCJ Anton Pandrea, pentru favorizarea infractorului, precum şi a fostului magistrat Iuliana Puşoiu, de la aceeaşi instanţă, pentru primire de foloase necuvenite şi uz de fals.

O decizie de achitare a fost dată de judecătorii ICCJ şi în cazul avocaţilor Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu. Claudia Gherbovan Silinescu a fost acuzată de cumpărare de influenţă, complicitate la dare de mită, spălare a banilor,  complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la spălarea banilor, iar Radu Gherbovan Silinescu de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dare de mită şi spălarea banilor.

Omul de afaceri Gabriel Chiriac a fost achitat pentru acuzaţiile de cumpărare de influenţă şi spălarea banilor, iar Florian Ionescu, fost angajat ca şofer la instanţa supremă, a primit o decizie de achitare pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă, acesta din urmă primind o amendă administrativă de 500 de lei.

Instanţa a mai dispus ridicarea sechestrului asigurător pus pe bunuri mobile sau imobile ale Gabrielei Bîrsan, Iulianei Puşoiu şi ale avocaţilor Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu.

Decizia poate fi contestată de procurorii DNA la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va da o decizie definitivă în acest caz.

Dosarul s-a judecat din iulie 2014 la instanţa supremă. Pocurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că persoane învestite cu demnităţi publice s-au folosit de funcţii pentru a-şi rezolva unele probleme personale, printre care petreceri gratuite pentru aniversările la restaurante din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, pe care le-au obţinut de la oameni de afaceri, cărora le-ar fi promis în schimb tergiversarea dosarelor acestora, strămutarea sau intervenţii în vederea obţinerii unor soluţii favorabile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.