Un complet de cinci judecători al instanţei supreme a decis să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate privind definirea infracţiunii de abuz în serviciu, admiţând astfel cererea avocaţilor fostului senator Dan Şova, în dosarul "Turceni - Rovinari”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii lui Şova au ridicat, în 10 februarie, o excepţie de neconstituţionalitate a articolului 297 din Codul penal, care reglementează infracţiunea de abuz în serviciu, cu privire la capitolul referitor la funcţionarii din regiile şi companiile cu capital de stat.

Potrivit avocaţilor, proprietatea privată a statului este, prin lege, protejată mai drastic faţă de cea a individului, iar un funcţionar dintr-o companie de stat care a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu este sancţionat mai dur comparativ cu alţi funcţionari.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Instanţa de fond a respins, în februarie, ca inadmisibilă excepţia invocată, dar avocaţii lui Şova au contestat decizia la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a decis, miercuri, să trimită sesizarea la Curtea Constituţională.

În dosarul "Turceni - Rovinari", procurorii DNA i-au trimis în judecată, în 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Şova, Laurenţiu Dan Ciurel şi Dumitru Cristea, la dată faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SĂ (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET).

Ancheta în acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului.

Procurorii îl acuză pe Victor Ponta că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul sau de avocat, a obţinut de la Societatea Civilă de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" 181.439,98 de lei, pentru activităţi care figurează în acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, iar Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii" la dată faptelor, pentru abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Laurenţiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea şi Laurenţiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz în serviciu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.