ICCJ a dispus rejudecarea dosarului în care fostul primar al municipiului Ploieşti Iulian Bădescu a fost achitat pentru luare de mită şi fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă a fost găsit nevinovat pentru dare de mită, legat de finanţarea echipei de baschet Asesoft din fonduri ale municipiului Ploieşti. Magistraţii au respins, de asemenea, cu o opinie separată, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis, miercuri, apelurile înaintate de către procurori şi de către autorităţile din municipiul Ploieşti în dosarul în care fostul primar al oraşului Iulian Bădescu şi fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă au fost achitaţi pentru luare de mită, respectiv dare de mită. 

"Admite apelurile declarate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de către apelanta parte civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti împotriva sentinţei nr. 507 din data de 25 septembrie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr. 2929/1/2015, privind şi pe inculpaţii Bădescu Iulian şi Ghiţă Sebastian Aurelian. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare Secţie Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, este sentinţa făcută publică de reprezentanţii ICCJ.

Prin aceeaşi decizie, magistraţii au respins, cu majoritate, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la această speţă.

Unul dintre judecători, cel care a formulat opinia separată, a optat pentru sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru ca această instanţă să pronunţe o hotărâre preliminară răspunzând unor întrebări legate de compunerea completurilor de jduecată ale ICCJ, de decizii ale CCR şi de specializarea judecătorilor.

În septembrie 2017, fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost achitat în dosarul în care era acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani, pentru că i-a dat mită o casă fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu în schimbul finanţării echipei Asesoft. A fost ridicat şi sechestrul asigurător asupra bunurilor celor doi. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu era definitivă.
 
Şi Iulian Bădescu, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost achitat atunci.
 
Procurorii ceruseră pedeapsă cu închisoarea orientată spre nivelul maxim pentru fostul deputat, o cerere similară fiind  formulată şi pentru Bădescu.
 
El afirmau că Bădescu mai are o condamnare pentru fapte similare şi că pentru Ghiţă situaţia este notorie în ceea ce priveşte comportamentul lui. "El s-a sustras cercetărilor şi răspunderii penale", spunea procurorul, cerând condamnarea la închisoare şi interzicerea unor drepturi în cazul lui Sebastian Ghiţă.
 
În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu sub acuzaţiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani. 
 
Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiţă, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploieşti, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în suma de 1.500.000 lei. Pentru alocarea acelei finanţări, Iulian Bădescu ar fi pretins şi primit de la Sebastian Ghiţă, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.