Executivul a adoptat un proiect de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2006 privind unele măsuri necesare pentru aplicarea unor regulamente comunitare de la data aderării României la Uniunea Europeană, aprobată cu completări prin Legea nr. 191/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, proiectul de lege aplică Decizia Consiliului nr. 2022/2016 referitoare la aderarea UE la Convenţia de la Haga din 2 iulie 2019 privind recunoaşterea şi executarea hotărârilor străine în materie civilă sau comercială, cum ar fi:

„1. tribunalul este instanţa română competentă să soluţioneze cererile de recunoaştere şi executare pe teritoriul României a hotărârilor judecătoreşti în materie civilă şi comercială pronunţate într-un stat care nu e membru UE, dar care este parte la Convenţie.

2. în cazul hotărârilor judecătoreşti pronunţate în România: prima instanţă care a pronunţat hotărârea este competentă să emită certificatul care atestă caracterul executoriu al hotărârilor judecătoreşti în scopul recunoaşterii şi executării acestora într-un stat care nu e membru UE, dar este parte la Convenţie.

3. în cazul hotărârilor judecătoreşti pronunţate în România pentru încuviinţarea unei tranzacţii: instanţa care a pronunţat hotărârea este competentă să emită certificatul care atestă caracterul executoriu al hotărârilor judecătoreşti, în scopul recunoaşterii şi executării acestora într-un stat care nu e membru UE, dar este parte la Convenţie”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.