Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că, în bugetul ministerului, au fost incluse sumele pentru 300 de vouchere pentru victimele infracţiunilor. Ea a explicat că aceste vouchere pot fi utilizate pentru cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport. Aceasta a mai spus că MJ a semnat contractul cu operatorul ce va emite voucherele pentru victimele infracţiunilor, iar sumele confiscate de la infractori vor putea fi utilizate pentru plata acestor vouchere, în cuantum de maxim 16.500 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministra Justiţiei a mai precizat că victimele infracţiunilor pot beneficia, într-un timp optim, de un voucher care să le acopere cheltuielile imediate de cazare, mâncare, uz personal, medicamente şi transport, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute.

Suma de 16.500 de lei pentru fiecare voucher este suportată din bugetul Ministerului Justiţiei, a mai explicat Gorghiu.

„Avem 300 de vouchere pentru acest an. Dacă necesarul va fi mai mare, vom ajusta numărul. Se transformă în realitate conceptul de reutilizare socială a sumelor confiscate de la infractori. Acesta este mecanismul. Confiscăm nişte sume de la infractori, am operaţionalizat această procedură, iar Ministerul Justiţiei, prin semnarea contractului, de mâine poate comunica aceste vouchere care însumează maxim 16.500 de lei către victimele acestor infracţiuni care obţin aprobarea instanţelor”, a declarat Alina Gorghiu, într-o conferinţă de presă susţinută, vineri la sediul PNL Vrancea.

Ea a subliniat că pot beneficia de voucher victimele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de terorism sau orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.

De asemenea, avansul ajutorului trebuie acordat în cel mult 72 de ore de la data soluţionării de către instanţă a cererii depuse de victimă la tribunal, a punctat Alina Gorghiu.

Ea a mai explicat că procedurile prevăd ca victima să transmită instanţei cererea de acordare a voucherului şi referatul de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente, iar instanţa admite cererea de acordare a voucherului şi stabileşte cuantumul.

La final se emite voucherul cu datele de identitate ale victimei şi se alimentează cu cuantumul stabilit, a concluzionat ministra PNL.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.