Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative. Ministrul Justiţie Alina Gorghiu a precizat că revizuirea legii cetăţeniei este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver. Gorghiu a adăugat că „pentru că în perioada octombrie 2022 până astăzi au fost confirmate suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este un proiect aşteptat. Revizuirea legii cetăţeniei este un pas necesar pentru ca România să adere la Visa Waiver.  Prin această lege, urmărim  să eliminăm riscurile dobândirii în mod ilegal a cetăţeniei române. Într-un număr semnificativ de dosare de cetăţenie, au fost depuse documente de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, de aceea,  prin noua lege am consolidat cerinţele şi procedurile pentru acordarea sau redobândirea cetăţeniei. România are nevoie, mai ales în această materia a cetăţeniei, de un cadru normativ simplu, previzibil şi stabil”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit comunicatului de presă al MJ.

Ea a mai explicat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL Vrancea, că prin această noua lege va fi eliminat riscul de corupţie din jurul procesului de dobândire a cetăţeniei.
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
 
„Pentru că în perioada octombrie 2022 până astăzi au fost confirmate suspiciuni de fals în aproape 1.000 de dosare de cetăţenie”, a mai spus Gorghiu.
 
Aceasta a mai precizat că dosarele privind cetăţenia vor fi soluţionate în ordinea cronologică a depunerii lor şi că, potrivit proiectului, cunoaşterea limbii române devine obligatorie pentru redobândirea cetăţeniei.
 
„Un lucru firesc, e dovada sentimentului de apartenenţă a noilor cetăţeni la comunitate”, a conchis Gorghiu.

Proiectul este iniţiat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Finanţelor şi aduce următoarele schimbări:

„– Soluţionarea dosarelor privind cetăţenia în ordinea cronologică a depunerii acestora (prioritizarea doar pentru cazuri justificate şi limitativ prevăzute);

– Termene clare şi un proces eficient pentru obţinerea cetăţeniei române;

– Aplicantul va putea urmări stadiul dosarului online: din iunie 2026, orice solicitant poate accesa aplicaţia, de oriunde, pentru a vedea stadiul soluţionării dosarului;

– Dovada cetăţeniei române se va face şi cu cardul de cetăţenie română;

– O serie de proceduri verificabile şi securizate pentru a garanta certitudinea stabilirii identităţii viitorilor cetăţeni români: prelevarea de date biometrice de la solicitant, în aceeaşi manieră ca atunci când un cetăţean român vrea să obţină un paşaport;

– O procedură obligatorie pentru documentele oficiale depuse în dosarele de cetăţenie:  extrase originale de pe actele de stare civilă, eliberate de autoritatea competentă cu cel mult 2 ani anterior depunerii cererii de acordare/redobândire a cetăţeniei române;

– Dovedirea de către solicitanţi a  ataşamentului faţă de valorile supreme ale statului român”, mai arată comunicatul de presă al MJ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.