Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni, despre cazul Mario Iorgulescu, că în acest moment, e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei dar că a fost deja emis un mandat european de arestare de către instanţa de executare, Tribunalul Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a declarat că, în privinţa cazului Mario Iorgulescu, ”statul român s-a mişcat în direcţia corectă”. Alina Gorghiu a arătat că ”există acum o hotărâre definitivă de condamnare pentru infracţiunea de omor, o infracţiune deosebit de gravă”. ”În acest moment, în acest caz e vorba de proceduri judiciare care ies din sfera de competenţă a Ministerului Justiţiei însă pot să fac informarea publică că a fost deja emis un mandat european de arestare de către instanţa de executare şi anume Tribunalul Bucureşti”, a anunţat ministrul.

Gorghiu a precizat că în trecut au existat două mandate europene, unul cu privire la executarea unei pedepse de 3 ani pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la lipsirea de libertate în mod ilegal şi a 2-a oară, o arestare preventivă în dosarul în care era acuzat de săvârşirea infracţiunilor de omor şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau alte substanţe.

”Cu privire la acesta, în mai 2022, Curtea de apel din Milano a dispus ca cele două mandate europene de arestare să nu fie executate având în vedere starea mintală a persoanei solicitante, stare care nu îi permite o participare conştientă la proceduri. Practic, solicitarea statului român, ca să traduc pentru cei care ne urmăresc, cu privire la aducerea fugarului în România, a fost blocată de instanţa italiană la nivelul anului 2022, anul trecut., eu nu eram ministru la acel moment, pe motiv că persoana nu are discernământ şi nu poate participa la proceduri. Astăzi suntem în altă etapă, vorbim despre un nou mandat european de arestare care va urma cursul, sunt convinsă că instanţele italiene vor analiza această solicitare şi vă putem ţine la curent pe măsură ce vom obţine termene şi pe măsură ce magistratul de legătură din Italia ne va putea furniza noi informaţii. Momentan abia a fost emis mandatul de arestare”, a mai spus Gorghiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.