Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, joi după-amiază, la ieşirea de la DNA Ploieşti, unde a stat aproximativ o oră, că a făcut ”cu bună credinţă toate eforturile” pentru a acoperi cauţiunea de 13 milioane de euro, el adăugând că nu crede că ”în ţară cineva negociază cu vreun procuror de la DNA”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am depus cu bună credinţă toate eforturile să mă încadrez în cerinţele dânşilor (n.r., ale procurorilor). Sper de data să fi reuşit şi să ating nivelul acesta destul de mare la care au fost ridicate condiţiile”, a afirmat Ghiţă.

Întrebat dacă a putut să negoceize cu anchetatorii valoarea cauţiunii, el a declarat că nu crede că ”în ţară cineva negociază cu vreun procuror de la DNA”.

”Nu ştiu dacă există procedura aceasta, nu cred că astăzi în ţară cineva negociază cu vreun procuror de la DNA. De aceea, ca orice om, trebuie să te supui acelor cereri, fie că ţi se par mari sau mici, şi să aştepţi decizia respectivului procuror. Nu văd alt fel de a pune problema astăzi”, a mai spus deputatul.

Sebastian Ghiţă a ajuns la sediul DNA Ploieşti în jurul orei 14.00, în condiţiile în care joi este termenul până la care poate depune noi bunuri în contul cauţiunii de 13 milioane de euro stabilită în cel de-al patrulea dosar de corupţie în care este cercetat.

Vineri, procurorii au respins cauţiunea întrucât bunurile depuse de Ghiţă, care aparţin unei firme, nu au acoperit valoarea de 13 milioane de euro care a fost stabiltă şi care reprezintă 10 la sută din averea estimată a deputatului.

Tot vineri după-amiază, DNA Ploieşti a ridicat de la sediul PSD din centrul municipiului mai multe documente, unele dintre acestea vizându-l pe Ghiţă.

Surse politice au declarat pentru News.ro că anchetatorii au solicitat documente financiare referitoare la campania electorală din 2012 desfăşurată în colegiile deputaţilor Sebastian Ghiţă şi Andrei Sava, dar şi în cel al senatorului Daniel Savu, care se suprapune peste colegiile celor doi deputaţi. Pe lângă documentele financiare, procurorii au solicitat şi documente legate de adeziunile celor doi deputaţi.

Sursele politice citate au susţinut că este posibil ca solicitarea de documente să aibă legătură cu suspiciunea potrivit căreia Ghiţă ar fi încercat, în campania electorală din 2012, să corupă alegătorii din colegiul său, oferindu-le diverse bunuri materiale, între care şi tigăi. De altfel, informaţii referitoare la acuzaţii potrivit cărora Ghiţă ar fi încercat să cumpere voturi în colegiul său la alegerile parlamentare de acum patru ani apar în documente ale DNA dintr-un alt dosar al parlamentarului.

În urmă cu o săptămână, deputatul Sebastian Ghiţă a depus la DNA Ploieşti garanţii sub formă de bunuri mobiliare şi imobiliare aparţinând unei firme pentru a acoperi cauţiunea de 13 milioane de euro, stabilită de către procurori în cel de-al patrulea dosar în care parlamentarul este cercetat pentru corupţie.

Potrivit procedurilor, procurorii trebuia să decidă dacă acceptă sau nu garanţiile depuse de către deputat.

Iniţial, termenul limită pentru depunerea cauţiunii fusese stabilit pentru 6 aprilie, însă parlamentarul a solicitat şi a obţinut prelungirea acestui termen.

Anterior, instanţa supremă i-a respins deputatului Sebastian Ghiţă cererea prin care acesta contesta măsura preventivă a controlului judiciar şi cauţiunea de 13 milioane de euro, în dosarul în care este acuzat de şantaj, dare de mită şi cumpărare de influenţă.

Măsura preventivă a fost luată de procurorii DNA Ploieşti în 31 martie, la o zi după ce Camera Deputaţilor a respins solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului. Cauţiunea de aproape 60 de milioane de lei (aproximativ 13 milioane de euro) reprezintă "10 la sută din valoarea bunurilor şi lichidităţilor băneşti - cu excepţia terenurilor şi clădirilor neevaluate în bani - declarate de inculpat în ultima sa declaraţie de avere înregistrată la Parlamentul României - Camera Deputaţilor", potrivit DNA.

Sebastian Ghiţă este acuzat de două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acest dosar, sunt implicaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind cercetaţi în stare de arest preventiv procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosarul, fostul şef al Poliţiei Prahova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.