Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, a arătat miercuri, la Tribunalul Bucureşti, că executa ordinele lui Bogdan Popa fără să întrebe, iar acesta îl trimitea la oameni de afaceri cu care Primăria Capitalei avea contracte ca să ceară bani pentru primar, însă era mereu amânat de aceştia. Stanca a spus că nu era foarte apropiat de Sorin Oprescu şi a recunoscut că, atunci când vorbea despre acesta, folosea apelativul “Barosanu’” sau “Şefu’”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul şofer al lui Sorin Oprescu a dat miercuri o declaraţie de inculpat în dosarul în care este judecat pentru complicitate la luare şi la dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de fostul primar al Capitalei şi de fostul şef al Administraţiei Cimitirelor Bogdan Popa.

Stanca a spus în faţa instanţei că Bogdan Cornel Popa îl promitea de multe ori că îi dă bani, însă nu a luat decât o singură dată bani de la acesta, pe care i-a dat mai departe unui şef de şantier.

“Nu am primit bani de la inculpatul Cornel Popa. El mi-a zis la o întâlnire la un restaurant că o să primească o lucrare şi o să-mi dea şi mie nişte bani. Am primit doar 5.000 de euro, pe care i-am mai departe  unui şef de şantier. La un moment dat, în biroul lui, Popa mi-a promis 20.000 de euro din derularea contractului pentru construcţia gardului Palatului Mogoşoaia, dar n-am primit aceşti bani”, a arătat Cristian Stanca în declaraţia pe care a dat-o în faţa instanţei.

El a precizat că Popa îl trimitea la oameni de afaceri cu care Primăria Capitalei avea contracte să ceară bani pentru primar, însă era de fiecare dată amânat. El a recunoscut că se referea la Oprescu atunci când folosea apelativul “Barosanu” sau “Şefu” şi că executa ordinele lui Popa fără să întrebe.

“Eu făceam tot ce-mi spunea Popa. El îmi spunea ce să fac, dar nu-mi dădea nicio explicaţie şi nici eu nu întrebăm. Nu eram foarte apropiat de Sorin Oprescu, eram şoferul lui doar de doi ani. (…) Teodor Gogonea şi Petre Pietroi (patronii unor firme care aveau contracte cu Primăria Capitalei, n.r.) îmi spuneau că nu au venit banii, că nu au bani, că nu au venit materialele şi nu-mi dădeau banii pentru Oprescu ceruţi de Popa. Nu-mi aduc aminte să fi discutat vreodată cu Popa legat de procentele pe care urma să le remită altor inculpaţi”, a mai declarat Stanca.

A urmat la audieri Mircea Octavian Constantinescu, fostul director economic al Primăriei Capitalei, judecat pentru luare de mită şi constituire a unui grup infracţional. La scurt timp după începerea audierii, lui Mircea Constantinescu i s-a făcut rău şi a fost dus de avocaţi pe o bancă din sala. Sorin Oprescu a intervenit şi a cerut apă şi dulciuri, explicând că fostul său subaltern are diabet şi a suferit o scădere a glicemiei.

Constantinescu a refuzat să cheme o ambulanţă, iar judecătoarea Iosefina Pârvu a decis că şedinţa nu mai poate continuă. “Pe fondul diabetului, inculpatul a făcut o hipoglicemie, urmare a lipsei de hrană şi apă, ceea ce conduce la suspendarea audieri acestuia”, a consemnat judecătoarea în notele de şedinţă şi a stabilit ca la următorul termen, din 24 mai, să fie audiaţi trei martori.

La termenul din 15 martie, când a fost audiat în calitate de martor-denunţător, Petre Pietroi a spus că, în vara anului 2015, Stanca i-a cerut 50.000 de euro pentru “Şefu’ ” sau “Barosanu’ ”, precizând că a dedus din discuţii că ar fi vorba de Oprescu.

Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de cameră preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie 2016 fiind primul termen.

Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa să din Ciolpani, de la Bogdan Popa.

“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.