Fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Prahova Constantin Ispas, fostul adjunct al şefului IPJ Prahova Adrian Rădulescu şi ofiţerul BCCO Ploieşti Emanuel Saghel au fost trimşi în judecată de către DNA într-un dosar de trafic de influenţă, luare de mită, cercetare abuzivă, divulgarea informaţiilor secrete de stat, sustragere sau distrugere de înscrisuri şi şantaj. Ispas este cercetat şi în dosarul de corupţie în care Sebastian Ghiţă, în prezent dat în consemn la frontieră, a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DNA Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a comisarului şef Constantin Ispas, fost şef al DGA Prahova, pentru două fapte de trafic de influenţă, luare de mită, cercetare abuzivă în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Alături de Ispas a fost deferit justiţiei Emanuel Mihai Saghel, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară, cu funcţia de şef Serviciu în Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti, pentru infracţiuni de şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, în formă continuată.

Cei doi se află sub control judiciar.

Totodată, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, fostul adjunct al şefului IPJ Prahova, Adrian Ionuţ Rădulescu, la data faptei ofiţer în Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, pentru cercetare abuzivă în formă continuată şi Constantin Sebastian Ristea, acuzat de complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Conform rechizitoriului DNA, în aprilie 2010, şeful de la acea dată al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, Constantin Ispas, a pretins şi, în perioada aprilie 2010 – februarie 2011, a primit, de la un denunţător, câte 10.000 euro, în două tranşe şi ajutor financiar pentru o societate comercială deţinută de un apropiat al său. Ajutorul financiar a constat într-un împrumut în sumă de 200.000 lei şi încheierea unui contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, proprietatea denunţătorului, pentru a-i crea posibilitatea societăţii respective să obţină un credit bancar. În realitate, banii pentru imobil nu a fost achitaţi.

Aceste avantaje patrimoniale au fost pretinse şi primite de inculpat pentru a-l determina pe ofiţerul coordonator din BCCO Ploieşti, comisarul şef Saghel Mihail Emanuel să instrumenteze, într-o anumită direcţie, un dosar penal, astfel încât să se creeze o situaţie favorabilă denunţătorului, cercetat în cauza respectivă, notează procurorii.

DNA îl acuză de asemenea pe fostul şef al DGA Prahova că în perioada 2010 – 2013, folosindu-se de influenţa conferită de funcţia pe care o avea, în mod repetat, i-a determinat pe administratorii a două firme să creeze avantaje materiale altor societăţi comerciale (având ca obiect de activitate comercializarea de produse petroliere), primind în schimb, de la reprezentantul acestora din urmă, foloase materiale. Anchetatorii au constatat pe parcursul cercetărilor că Ispas a primit de la oamenii de afaceri respectivi 58.500 lei, reprezentând câte 1.500 lei pentru fiecare dintre cele 39 de tranzacţii cu produse petroliere derulate de firmele favorizate, dar şi sume de bani cuprinse între 700 şi 2.000 lei, pentru alimentarea cu carburant a autoturismului personal, în toată perioada menţionată, precum şi sume de bani sau motorină pentru alimentarea propriului autoturism în cuantum de aproximativ 2.000 lei lunar, de la începutul anului 2009 şi până la sfârşitul anului 2012.

Printre foloasele de care a beneficiat şeful DGA Prahova se număr şi, conform procurorilor, furnizarea, în mod repetat, de agregate minerale exploatate în cadrul unei balastiere, echivalentul a 45-50 basculante, dar şi transportul unor baloţi de lucernă sau grâu, din zona Urlaţi, la o fermă pe care o administrează în fapt Constantin Ispas. 

Nu în ultimul rând, şeful DGA Prahova este acuzat că a primit de la oamenii de afaceri pe care îi proteja plata unei vacanţe în valoare de 2.000 de euro, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, în vara anului 2011.

”În perioada 2009 - ianuarie 2015, inculpatul Ispas Constantin, în calitate de şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, a primit, în mod direct, sume importante de bani, de la administratorul unei societăţi comerciale, precum şi indirect, prin furnizarea unor mărfuri, de către firma acestuia, către societăţile administrate de rudele sale. În schimbul acestor avantaje, inculpatul Ispas Constantin, prin exercitarea atribuţiilor de serviciu, trebuia să asigure protecţie instituţională omului de afaceri şi familiei acestuia. În acelaşi context, inculpatul trebuia să iniţieze şi să deruleze anchete penale împotriva lucrătorilor de poliţie implicaţi în soluţionarea unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, de către administratorul respectiv”, se arată în comunicatul DNA..

Procurorii susţin de asemenea că, în ianuarie şi februarie 2013, Constantin Ispas împreună cu Adrian Rădulescu, în calitate de ofiţer în cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova, au recurs la ameninţări şi au făcut promisiuni pentru a determina mai mulţi administratori de firme să formuleze denunţuri împotriva unor ofiţeri de poliţie de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Prahova care au instrumentat dosarul în care era vizat denunţătorul, iar denunţurile astfel obţinute au dus la constituirea a două cauze penale în care ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova au fost delegaţi să efectueze cercetări.

”La data de 18 august 2015, cu ocazia percheziţiilor efectuate, procurorii anticorupţie au găsit în imobilele proprietatea şefului Serviciului Judeţean Anticorupţie Prahova 13 documente ce conţineau informaţii secret de stat, înscrisuri de natură a afecta activitatea unor persoane juridice. Acesta le deţinea, fără drept, în afara atribuţiilor sale de serviciu. Cu aceeaşi ocazie, au fost descoperite 29 înscrisuri care conţineau informaţii secret de stat de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, sustrase în mod repetat de inculpat în perioada 01 decembrie 2004-18 septembrie 2012, în calitate de ofiţer de poliţie, în exercitarea atribuţiilor de serviciu” pecizează DNA.

În ceea ce îl priveşte pe fostul şef din BCCO Ploieşti, procurorii DNA susţin că în perioada anilor 2014 – 2015, Emanuel Saghel, lucrând în baza delegărilor de competenţă dispuse de D.I.I.C.O.T. Ploieşti, ”a constrâns un jurnalist, prin ameninţare, direct sau prin interpuşi, cu constituirea de dosare penale şi luarea unor măsuri preventive faţă de acesta, în scopul de a-l determina pe de o parte să nu mai editeze şi să nu mai publice materiale de presă compromiţătoare la adresa sa, iar pe de altă parte, să compromită un magistrat prin formularea unor denunţuri împotriva acestuia”.

Saghel este de asemenea suspectat că în prima jumătate a anului 2011, a pretins prin intermediul lui Ristea Constantin-Sebastian, şi el inculpat în acelaşi dosar, un comision de 10% dintr-o sumă de bani pe care un administrator de firmă urma să o recupereze în contextul unui dosar penal, banii fiind acceptaţi ulterior.

”În acest sens, în dosarul respectiv, inculpatul a desfăşurat acte de urmărire penală cu celeritate astfel încât suma de bani reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală să fie recuperată de omul de afaceri. Ulterior, după ce respectiva cauză a fost declinată Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, inculpatul Saghel Mihail Emanuel i-a pretins în continuare omului de afaceri comisionul menţionat, precum şi prelucrarea a 3-4 mc buşteni (operaţiune evaluată la suma de 300 – 400 lei) şi uscarea unei cantităţi de 0,5 mc de cherestea al cărei cost a fost evaluat la 40 – 50 euro/mc, pentru a determina un ofiţer de poliţie din cadrul I.P.J. Prahova – S.I.F. să soluţioneze cu celeritate dosarul respectiv, astfel încât suma de bani, reprezentând prejudiciul în respectiva cauză penală, să fie recuperată” menţionează DNA.

La data de 18 august 2015, la percheziţiile făcute de procurorii anticorupţie la domiciliul lui Emanuel Saghel, anchetatorii au descoperit 17 documente ce conţineau informaţii secret de stat, înscrisuri de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, pe care acesta din urmă le deţinea fără drept, în afara atribuţiilor sale de serviciu. Cu aceeaşi ocazie, au fost descoperite 39 înscrisuri care conţineau informaţii secret de stat de natură a afecta activitatea unor persoane juridice, sustrase în mod repetat de Saghel în perioada 15 februarie 2005 – 08 septembrie 2010, în calitate de ofiţer de poliţie, în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Prahova, procurorii punând sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin lui Constantin Ispas Constantin şi lui Emanuel Saghel precum şi asupra conturilor deţinute de aceştia la diferite bănci.

Fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas a mai fost trimis în judecată, sub control judiciar, şi într-un dosar în care este cercetat Sebastian Ghiţă şi care se află pe rolul instanţei supreme. În această cauză, el este acuzat de trafic de influenţă (2 fapte), luare de mită, cercetare abuzivă în formă continuată, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri în formă continuată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.