Fostul preşedinte al CJ Braşov Arisotel Căncescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul în care este arestat preventiv. Căncescu este suspectat că în campania electorală din 2012 a primit mită de la trei persoane pentru a le pune pe poziţii eligibile pe lista de candidaţi pentru CJ şi totodată a aprobat referate prin care s-au alocat 675.000 de lei din fondul de rezervă al consiliului către nişte primării, care au cumpărat ilegal softuri educaţionale, unele chiar fără să aibă calculatoare, o parte din bani ajungând de fapt la un consilier judeţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov au dispus joi trimiterea în judecată a lui Aristotel Căncescu, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedintel al filialei judeţene a unui partid politic şi acum aflat în arest preventiv, pentru luare de mită (3 fapte) şi abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Totodată, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, Claudiu Coman, la data faptelor consilier judeţean şi vicepreşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, pentru complicitate la luare de mită, complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată şi folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii DNA i-au trimis în judecată, în stare de libertate, şi pe Cristian Emil Cirică, la data faptei director al Direcţiei investiţii, urbanism şi amenajarea teritoriului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, pe Radu Petru Ispas, la data faptei administrator public al judeţului Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, pe Aurelia Popescu, la data faptei director economic executiv înConsiliul Judeţean Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, şi pe Răzvan Iosif, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Procurorii arată că, ”în contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, în calitate de preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, a pretins de la trei persoane bani şi alte foloase, constând în suma totală de 105.000 lei şi angajarea unor anumite persoane în Agenţia Judeţene de Dezvoltare Durabilă, pentru ca în schimb să îi pună pe cei trei pe poziţii sigur eligibile pe lista de candidaţi pentru Consiliul Judeţean Braşov”.



Potrivit anchetatorilor, una dintre cele trei persoane este Claudiu Coman, care atunci era şef de campanie electorală şi consilier judeţean.

”În această calitate, inculpatul Coman Claudiu a primit de la una dintre viitoarele candidate la funcţia de consilier judeţean, în biroul său din cadrul CJ Braşov, suma de 50.000 lei”, arăta DNA.

Banii au ajuns în casieria partidului fără documente şi au fost folosiţi pentru materiale electorale, iar cele trei persoane au fost alese în funcţia de consilier judeţean.

”După alegerea persoanelor respective în funcţia de consilier, în perioada 2013-2014, au fost angajate în cadrul Agenţiei Judeţene de Dezvoltare Durabilă Braşov un număr de 22 persoane cărora li s-a plătit salariu pentru program normal de muncă deşi, în realitate, au lucrat în tot sau în parte pentru trustul de presă controlat de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian”, se mai arată în comunicatul DNA.

În aceleaşi circumstanţe, în perioada 2012-2013, Aristotel Căncescu a dat dispoziţii pentru întocmirea formală a cinci referate, la cererea lui Claudiu Coman, pe care ulterior le-a aprobat. Documentele fuseseră semnate şi de către Cristian Emil Cirică, Aurelia Popescu şi Radu Petru Ispas, susţin procurorii.

Prin aceste documente, au fost justificate trei dispoziţii date ulterior, precum şi iniţierea şi adoptarea unor hotărâri pentru alocarea unor sume de bani din fondul de rezervă al consiliului, spun procurorii. Aceste demersuri au dus la aprobarea sumei de 595.000 de lei, sub pretextul achiziţiei de softuri educaţionale/servicii.

”În continuare, având acceptul şi promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov că va aloca banii respectivi, dar şi pentru a realiza o aparenţă de legalitate, inculpatul Coman Claudiu şi-a folosit influenţa ce decurgea din calităţile menţionate mai sus şi a cerut unui număr de 13 primari din judeţ (de aceeaşi orientare politică) să formuleze cereri prin care să solicite alocarea de sume de bani din fondul de rezervă pentru achiziţia de softuri educaţionale, lucru pe care aceştia din urmă l-au şi făcut”, arată comunicatul DNA.

După ce au fost formulate aceste cerere, între societatea administrată de Răzvan Iosif şi cele 13 primării sau chiar direct cu şcolile din localităţile respective, au fost încheiate contracte pentru furnizarea de cursuri,respectiv tutoriale Windows, Word, Excel, Power Point, navigare internet, în valoare totală de 595.000 lei, spun anchetatorii.

”În unele cazuri au fost încheiate contracte fără ca unităţile de învăţământ sau primările să deţină calculatoare şi, în plus, softurile vândute nu erau licenţiate sau avizate de Ministerul Educaţiei ca fiind corespunzătoare programei de învăţământ pentru ciclul gimnazial”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA susţin că firma care a furnizat softurile a scăzut cheltuielile făcute, adică aproximativ 10.000 lei pentru fiecare contract, plus diverse comisioane, iar restul banilor au fost retraşi în numerar sau prin alte firme, ”remiţându-i în parte lui Coman Claudiu, pe măsura achitării obligaţiilor contractuale de către primării”.

Consiliul Judeţean Braşov se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 675.000 lei, reprezentând prejudiciu produs bugetului local al judeţului ca urmare a alocării unor sume din fondul de rezervă bugetară.

Totodată, în cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţinlui Aristotel Căncescu, Claudiu Coman, Aurelia Popescu, Radu Ispas şi Cristian Emil Cirica, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

Aristotel Căncescu a fost arestat preventiv în acest dosar în 1 noiembrie, după ce a stat în arest la domiciliu timp de cinci zile.

Căncescu a mai fost trimis în judecată în alte două cauze pentru infracţiuni similare.

Astfel, în noiembrie 2016, Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată împreună cu primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, pentru abuz în serviciu. Cei doi ar fi intervenit ca să ajute alţi doi inculpaţi din dosar să închirieze un teren şi să contruiască o farmacie în curtea Spitalului Judeţean Braşov.

În decembrie 2014, Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, pentru abuz în serviciu (cinci infracţiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu. Alături de acesta au mai fost trimise în judecată alte zece persoane, între care şi fostul deputat PC Ioan Diniţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 -2007, Consiliul Judeţean Braşov a încheiat două contracte de întreţinere a drumurilor şi de deszăpezire cu societatea comercială Gotic SA Braşov, reprezentată de Diniţă Ion. Contractul, încheiat pe o perioadă de şase ani, a fost iniţial de 9.724.823 lei. Preţul a crescut de zece ori până în anul 2012, ajungându-se la suma de 101.750.482 de lei.

Aceeaşi situaţie a fost şi în cazul contractelor încheiate cu Ramb Sistem care prevedeau amenjarea Complexului de Agrement de sub Tâmpa (8.082.044 de lei) şi a terenurilor de sport de la Colegiul ”Andrei Şaguna” (1.739.762 de lei). Deşi în contracte se arăta că preţul nu poate fi modificat, Consiliul Judeţean a mai alocat încă 5.577.621 de lei.

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov timp de 16 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.