Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit miercuri la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul "Romgaz-Interagro”, în care procurorii refac ancheta, după ce rechizitoriul prin care omul de afaceri Ioan Niculae, Videanu şi alte persoane din conducerea companiei Interagro trebuiau să fie trimişi în judecată a fost infirmat înainte de a fi trimis în instanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adriean Videanu a ajuns la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  în jurul orei 10.00, fiind însoţit de un avocat.

Întrebat ce aşteaptă să se întâmple în dosarul "Romgaz-Interagro” după refacerea anchetei, Videanu a spus: Nu am nicio aşteptare”.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că procurorii DIICOT reiau actele procedurale în acest dosar şi cheamă la audieri toate persoanele vizate în cauză, pentru a le aduce la cunoştinţă acuzaţiile şi probele noi din cauza în care, iniţial, faptele au vizat intervenţii la Romgaz pentru ca firma Interagro să primească preferenţial gaze la preţuri mici.

Printre persoanele care vor fi audiate, miercuri, la DIICOT sunt Mircea Marin, administrator Interagro, şi foştii secretari de stat în Ministerul Economiei Tudor Şerban, Dan Victor Alexandru şi Viorel Palaşcă, au precizat sursele citate.

În luna martie, dosarul "Romgaz-Interagro” era aproape finalizat, după mai bine de trei ani de anchetă, de către procurorii DIICOT, care au chemat atunci persoanele vizate, le-au adus la cunoştinţă că au fost puse sub inculare şi le-au prezentat materialul de urmărire penală, ultima etapă înaintea trimiterii cauzei în instanţă.

Procurorii i-au chemat atunci la DIICOT pe Ioan Niculae, Adriean Videanu şi pe preşedintele Interagro, Nicoleta Toncea. Patronul Interagro, Ioan Niculae, fusese pus sub inculpare pentru instigare la abuz în serviciu, sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare, iar Nicoleta Toncea, pentru spălare de bani şi sustragere de sub sechestru.

Ioan Niculae este eliberat condiţionat din 15 iulie, după ce a executat din aprilie 2015 o parte din pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul "Mită la PSD".

În dosarul “Romgaz-Interagro”, procurorii au început să facă cercetări după ce au documentat activitatea infracţională şi au pus sub urmărire penală, în ianuarie 2012, 40 de persoane, printre care angajaţi cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei şi Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, precum şi reprezentanţii unor firme din Bucureşti, între care şi patronal Interagro, Ioan Niculae. Aceştia au fost acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale, întrucât au pus în pericol sistemul energetic naţional, producând un prejudiciu de 126 de milioane de dolari SNGN Romgaz SA şi bugetului de stat.

După un an şi opt luni, în septembrie 2013, DIICOT a cerut aviz de la Senat pentru începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006-decembrie 2008, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Tot atunci, DIICOT a cerut aviz şi de la preşedintele României, în cazul lui Adriean Videanu, ministru al Economiei în perioada decembrie 2008-septembrie 2010, pentru aceleaşi fapte.

Anchetatorii arătau că Videanu şi Vosganian, când au fost miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei memorandumuri, pentru a sprijini interesele financiare ale omului de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz, unitate naţională de interes strategic, în interesul firmei lui Niculae. Potrivit procurorilor, prin aceste intervenţii ar fi fost acordate discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, fiind astfel produs un prejudiciu de aproximativ 130 de milioane de dolari.

Mai mult, Interagro nici nu ar fi putut benedicia de acele discounturi întrucât la acea dată avea o datorie de aproximativ 70% din bugetul anual al Romgaz.

“În cauză există indicii şi date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor Vosganian Varujan şi Videanu Adriean, respectiv prin vânzarea  preferenţială către SC Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN Romgaz SA şi Minsiterul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN Romgaz SA  în favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN Romgaz SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României”, potrivit documentelor procurorilor.

Şeful statului de la acea vreme, Traian Băsescu, a transmis, în 8 septembrie 2013, cererea de urmărire penală a lui Videanu, dar Senatul a respins, în 7 octombrie 2013, solicitarea privind începerea urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian.

Videanu a fost pus atunci sub acuzare pentru complot şi subminarea economiei naţionale. De asemenea, procurorii au spus sub sechestru asigurător, până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei, patru imobile ale lui Videanu: trei apartamente din Bucureşti, un alt apartament din Mamaia şi un imobil din Snagov, judeţ Ilfov. Prin aceeaşi măsură au fost indisponibilizate toate sumele deţinute în conturile deschise la două unităţi bancare pe numele lui Videanu, pe sumele datorate acestuia cu titlu de dividende de către două societăţi comerciale, precum şi pe 66.906 acţiuni deţinute de fostul ministru la trei firme.

Doi ani mai târziu, în 2 februarie 2015, DIICOT a cerut din nou preşedintelui aviz pentru urmărirea penală a lui Videanu, de această dată pentru a-l pune sub acuzare şi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. Solicitarea a fost avizată de preşedintele Klaus Iohannis, în 4 februarie 2015.

Procurorii au mai cerut atunci un nou aviz de la Senat pentru a putea începe urmărirea penală în cazul lui Varujan Vosganian, pentru aceleaşi fapte de care a fost acuzat şi Videanu. Senatul a respins şi de această dată, în 12 februarie 2015, solicitarea DIICOT.

Anchetatorii menţionau că Romgaz a livrat Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (circa 500 de milioane de dolari), din care 270 de milioane de lei (aproximativ 92 de milioane de dolari) au fost doar reducerile comerciale acordate ilegal.

“Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către SC Interagro SA pentru achiziţiile de gaze naturale din producţia internă a SNGN Romgaz SA reprezintă un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 – decembrie 2010”, arătau anchetatorii în documentele prin care au cerut aviz pentru urmărirea penală a celor doi foşti miniştri.

Dosarul “Romgaz-Interagro” a fost instrumentat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.