Fostul director economic de la Administraţia Naţională "Apele Române”, Dumitru Dumitru, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce a aprobat achiziţionarea de la trei firme, fără a organiza licitaţie deschisă, a unor materiale pentru combaterea poluării şi îngheţului accidental.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, Dumitru Dumitru, atunci director economic al Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, trebuia să organizeze licitaţie publică pentru achiziţia unor materiale de combatere a poluării şi îngheţului accidental. Ca să evite licitaţia publică şi să poată dispune achiziţia directă, de la trei agenţi economici, Dumitru Dumitru a stabilit ca achiziţia publică să fie divizată în mai multe contracte distincte de valoare mai mică.

"Concret, inculpatul Dumitru Dumitru a stabilit efectuarea achiziţiei de materiale de la cele trei societăţi comerciale fără procedura licitaţiei deschise, solicitând reprezentanţilor administraţiilor bazinale, care nu erau autorităţi contractante, să efectueze recepţia produselor. Materialele de combatere a poluării accidentale au fost achiziţionate şi plătite doar de către ANAR - Sediul Central, şi nu de către administraţiile bazinale din teritoriu, reprezentanţii acestora nefăcând decât recepţia mărfurilor plătite şi distribuite de către ANAR”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Anchetatorii precizează că Dumitru Dumitru a solicitat fiecărei structuri teritoriale efectuarea recepţiei mărfurilor pe care ANAR - Structura Centrală le achiziţiona, pentru a crea aparenţa unor achiziţii distincte, la valori mai mici.

"Practic, de la data de 15 noiembrie 2012, inculpatul a început achiziţia de materiale, activitate ce a avut loc până în luna martie 2013, ANNR - Structura Centrală efectuând plăţi succesive către cei trei furnizori fără un angajament legal (contract), doar în baza unor facturi fiscale primite de către inculpat, iar în unele cazuri plăţile fiind efectuate chiar înainte de emiterea facturilor”, se mai arată în rechizitoriu.

Procurorii susţin că au existat chiar şi situaţii în care, deşi nu aveau nevoie de materialele achiziţionate şi repartizate de către ANAR, administraţiilor bazinale li s-a impus primirea produselor respective.

Fostul director economic de la „Apele Române” a produs astfel o pagubă instituţiei de 1.170.657 de lei, reprezentând diferenţa între preţurile de achiziţie în cuantum de 3.094.146 de lei şi preţurile estimate de Departamentul Managementul Resurselor de Apă din ANAR pentru procedura de licitaţie deschisă în cuantum de 1.923.488 de lei, preţurile de achiziţie fiind astfel mai mari cu aproape 60% decât preţurile estimate.

Administraţia Naţională ”Apele Române” s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.094.146 de lei, reprezentând contravaloarea bunurilor achiziţionate în mod ilegal de către Dumitru prin încălcarea regulilor interne şi a legislaţiei privind achiziţiile publice.

Procurorii DNA au pus poprire pe sumele de bani existente şi viitoare în conturile bancare deţinute de Dumitru şi sechestru asigurător pe imobile ale acestuia.

Dosarul a fost trimis pentru judecare Tribunalului Bucureşti, procurorii propunând menţinerea măsurilor asigurătorii dispuse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.