Petre Roman a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind decizia de incompatibilitate, în urma căreia şi-a pierdut mandatul de deputat, hotărârea instanţei nefiind definitivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate întrucât a deţinut simultan atât funcţia de deputat, cât şi calitatea de persoană fizică autorizată.

Decizia nu este defintivă şi poate fi contestată de ANI la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

“Admite acţiunea. Anulează raportul de evaluare nr. 10447/G/II/12.03.2014 întocmit de ANI. Obligă pârâta la plata sumei de 2260,35 lei, către reclamant”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, din 22 aprilie.

Cererea lui Petre Roman a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti în ianuarie 2015, iar judecarea cauzei a început în luna mai.

Agenţia Naţională de Integritate anunţa în 12 martie 2014 că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.

În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Astfel, în ianuarie 2015, Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea.

Ulterior, tot în ianuarie 2015, ANI a cerut Camerei Deputaţilor să constate încetarea mandatului de deputat al lui Petre Roman, în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti a comunicat la acea dată că raportul de evaluare al ANI nu a fost contestat la această instanţă.

În 16 ianuarie 2015, Petre Roman a depus o nouă contestaţie, de data aceasta la Curtea de Apel Bucureşti, cerând anularea raportului ANI privind incompatibilitatea sa.

În 9 februarie 2015, plenul Camerei Deputaţilor a luat act de încetarea mandatului deputatului Petre Roman.

Acesta a solicitat atunci Camerei Deputaţilor repunerea în funcţia de deputat, în condiţiile în care nu a fost dată o decizie definitivă în instanţă privind raportul ANI, răspunsul primit atunci fiind că numai judecătorii pot soluţiona acest caz.

Luni, după aproape un an de la începerea judecării cauzei, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea raportului ANI privind incompatibilitatea în care s-ar fi aflat Petre Roman. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.