Femeia din Galaţi care şi-a omorât în bătaie fiica de nouă ani, la începutul anului trecut, a fost condamnată la 28 de ani şi patru luni de închisoare. La pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare, dată pentru omor calificat asupra unui membru de familie, s-a aplicat un spor de o treime din suma celorlalte pedepse cu închisoarea date, respectiv 8 ani şi 4 luni. În acelaşi dosar, au primit câte 18 ani şi 8 luni de închisoare unchiul şi mătuşa fetiţei decedate, pentru complicitate. Sentinţa dată luni de Tribunalul Galaţi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În aprilie anul trecut, procurorii din Galaţi au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a Eugeniei Vasilache, femeia care şi-a ucis în bătaie fiica în vârstă de 9 ani, în acelaşi dosar fiind inculpaţi unchiul şi mătuşa fetiţei. Cei doi locuiau cu mama copilei şi sunt consideraţi complici la infracţiunile săvârşite. De asemenea, surorile fetiţei moarte sunt părţi vătămate în dosar.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Galaţi a condamnat-o pe Eugenia Vasilache la 20 de ani de închisoare pentru infracţiunea de omor calificat asupra unui membru de familie, la câte 7, 5 şi respectiv 4 ani de închisoare pentru rele tratamente aplicate minorului, victime fiind alţi copii ai acesteia, şi la câte 5 şi respectiv 4 ani pentru violenţă în familie. În final, judecătorul a contopit pedepsele, adăugând la pedeapsa cea ami amre un spor de 1/3 din suma celorlalte pedepse aplicate, rezultând în total o pedeapsă de 28 ani şi 4 luni în închisoare.

Instanţa a mai decis, în cazul Eugeniei Vasilache, interzicerea mai multor drepturi, inclusiv a celor părinteşti în cazul celorlalţi copii ai inculpatei, pe o durată de 5 ani.

În cazul mătuşii şi unchiului fetiţei omorâte în bătaie, Tribunalul Galaţi a decis condamnarea la câte 18 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la omor calificat, rele tratamente aplicate minorului şi violenţă în familie. 

Judecătorii au admis acţiunea civilă exercitată de DGASPC Galaţi în calitate de reprezentant legal al minorelor persoane vătămate V. I. C. şi T. M. M., şi exercitată din oficiu de către Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, şi îi obligă în solidar pe cei trei inculpaţi, Eugenia Vasilache, Elena Anamaria Vasilache şi Florin Vasilache, la plata către ceilalţi copii ai femeii a sumei de 150.000 lei pentru fiecare, reprezentând daune morale.

Decizia Tribunalului Galaţi nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Eugenia Vasilache a fost trimisă în judecată în aprilie 2024, alături de unchiul şi mătuşa fetiţei ucise, care nu au luat nicio măsură pentru a opri abuzurile care i-au provocat moartea copilei.

Cele două surori ale copilei - şi ele supuse unor rele tratamente - au fost părţi vătămate în dosar, având ca reprezentant legal DGASPC Galaţi.

Fetiţa în vârstă de nouă ani din Galaţi a murit, la sfârşitul lunii ianuarie 2024, în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.

Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, femeia a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale "pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului".

Totodată, procurorii anunţau că unchiul şi mătuşa fetei, ”în perioada anilor 2021-30.01.2024, în timp ce au locuit împreună mama fetiţei, i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată (neanunţarea autorităţilor/ lipsa oricărei initiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate/ girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore) faţă de acţiunile acesteia de a supune unor tratamente degradante (expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice) şi de a exercita acte de violenţă extremă (multiple lovituri cu obiecte contondente şi arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului) asupra victimei şi a celorlalte două surori”.

Acţiunile au cauzat decesul victimei şi leziuni traumatice care au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare între 2 şi 5 zile celorlalţi copii şi au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a trimis,la vremea respectivă, Corpul de Control la Galaţi pentru a verifica modul în care s-a intervenit în acest caz, aflat în atenţie încă din martie 2023, când s-a stabilit că violenţele asupra celor trei fetiţe ale femeii au fost ”un eveniment singular”.

Cu toate acestea, se ştia că femeia nu poate avea grijă de cei trei copii din cauza unei dizabilităţi mintale. Cele două fetiţe care au fost preluate de către DGASPC după decesul surorii lor aveau vânătăi şi cicatrici pe trup care arată că erau agresate frecvent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.