Judecătoarele Panioglu Daniela şi Guluţanu Adina de la Curtea de Apel Bucureşti sunt cercetate disciplinar de către Inspecţia Judiciară care le acuză, în două dosare distincte, de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă şi că au folosit expresii inadecvate în decizii. Cel de-al doilea dosar vizează motivarea sentinţei prin care a fost condamnat Lucian Duţă, fostul şef al CNAS. Numele celor două este legat şi de procesele prin care au fost condamnaţi Sorin Oprescu şi Nelu Iordache.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 1 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamnele PANIOGLU DANIELA şi GULUŢANU ADINA, judecători în cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată”, a transmis, vineri, Inspecţia Judiciară, într-un comunicat d epresă.  

Sursa citată a precizat că inspectorii judiciari au reţinut că magistraţii vizaţi ”nu au respectat dispoziţiile de drept material şi procesual incidente într-o cauză având ca obiect luarea măsurii arestării preventive, dispunând privarea de libertate a unui inculpat cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale”.  

”Din situaţia de fapt a rezultat că instanţa a dispus privarea de libertate cu ignorarea dispoziţiilor legale care guvernează această materie, fiind încălcate grav drepturile şi libertăţile inculpatului, în absenţa administrării oricăror probe, fără a evalua în vreun fel existenţa vreunui indiciu temeinic care să justifice măsura, cu nerespectarea principiului publicităţii şedinţei de judecată, în condiţiile în care instanţa încheiase dezbaterile pe fondul cauzei şi amânase succesiv pronunţarea”, a mai transmis Inspecţia Judiciară.  

Instituţia a precizat că, într-un dosar distinct, la data de 4 noiembrie 2022, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de aceleaşi judecătoare ”pentru utilizarea unor expresii inadecvate în cuprinsul hotărârilor judecătoreşti de natură să afecteze prestigiul justiţiei sau demnitatea funcţiei de magistrat”.  

”Inspectorii judiciari au reţinut că magistraţii vizaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au inserat cu bună ştiinţă în cuprinsul hotărârii, cu depăşirea limitelor legale, aprecieri proprii, străine cauzei penale cu care erau învestiţi, atât asupra conduitei profesionale, cât şi asupra unor presupuse activităţi infracţionale ale unor procurori”, se mai arată în comunicat.  

Potrivit G4 Media, numele celor doi magistraţi este legat de condamnarea la închisoare a fostului şef al CNAS Lucian Duţă, dar şi de condamnarea fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu sau a omului de afaceri Nelu Iordache.  

Judecătoarea Panioglu judecă dosarul ”Fraudă la BRD” în care sunt inculpaţi fraţii Creştin, acţionari ai Scandia Sibiu.

Judecătoarea Guluţanu are în lucru dosarul privind confiscarea de la magnatul Puiu Popoviciu a terenului de 224 de hectare din Băneasa, pe care sunt construite IKEA, Mall Băneasa şi Ambasada SUA.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.