Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti vor prelua dosarul de la Parchetul Judecătoriei Giurgiu privind paramotorul prăbuşit în lacul din Parcul Comana, în urma căruia Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, şi-a pierdut viaţa, iar pilotul, şeful Aerodromului Comana, Marian Cojocaru, a fost rănit grav. Procurorii au început urmărirea penală pentru ucidere din culpă, încălcarea îndatoririlor de serviciu, pilotarea fără documente de certificare şi exploatarea unei aeronave fără certificat de înmatriculare sau identificare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Parchetului Curţii de Apel Bucureşti (PCAB) s-au autosesizat, duminică, şi au deschis un dosar penal privind accidentul care a avut loc în Parcul Natural Comana. La anchetă au participat poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu şi specialişti de la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

"La data de 11.07.2016, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului, pilotarea unei aeronave de către o persoană care nu posedă documentele de certificare prevăzute de reglementările în vigoare şi exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare sau identificare şi un certificat ori autorizaţie de navigabilitate sau documente echivalente”, a anunţat, luni, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii PCAB au precizat că, pentru stabilirea împrejurărilor şi circumstanţelor producerii accidentului, la această cauză va fi conexat dosarul penal de la Parchetul Judecătoriei Giurgiu, în care au fost începute cercetări pentru ucidere din culpă. 

"Pilotul aparatului de zbor, prăbuşit, a fost preluat de echipajul SMURD şi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar - Arseni , din municipiul Bucureşti, iar pasagerul a fost resuscitat, fără rezultat, fiind declarat decesul acestuia la orele 18:28", a precizat Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii şi poliţiştii vor audia mai mulţi martori care au văzut paramotorul când se prăbuşea şi vor verifica documentele legate de modul în care s-a desfăşurat zborul, arată surse din Poliţia Judeţeană Giurgiu.

Poliţiştii au solicitat un aparat etilotest, duminică, la locul accidentului, însă nu au putut efectua testarea din cauza stării grave în care se afla pilotul Marian Cojocaru.

Pasagerul din paramotor, cetăţeanul rus Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC, a decedat, iar pilotul-instructor Marian Cojocaru, este internat în stare gravă la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti.

Pilotul paramotorului prăbuşit este la terapie intensivă, intubat şi ventilat mecanic, conştient, dar starea lui continuă să fie gravă, pentru că a aspirat apă în plămâni, a declarat luni, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Bagdasar-Arseni", Florian Bica.
 
Marian Cojocaru a participat, în 2012, la o misiune umanitară în judeţul Buzău. Atunci, Cojocaru a aruncat pâine şi conserve, din paramotorul pe care îl pilota, localnicilor comunei buzoiene Valea Salciei, care erau izolaţi din cauza ninsorilor abundente. Pilotul a ajuns la Buzău cu paramotorul pe o platformă, a mers în localitatea Buda, la câţiva kilometri de Valea Salciei, unde împreună cu autorităţile au deszăpezit o uliţă de unde să poată decola. Timp de două zile, Marian Cojocaru a zburat de cinci ori deasupra comunei Valea Salciei, la minus 10 grade Celsius, şi a aruncat alimente oamenilor.
 
Nik Baydin, chitaristul trupei The Rock, o formaţie tribut AC/DC a României, a urcat ultima dată pe scenă vineri, 8 iulie, la Arenele Romane, alături de alte mari nume ale rockului românesc: Cristi Minculescu, Gabi (Guriţă ) Nicolau de la Krypton, Alin (Coiotu) Dincă de la Trooper, Ovidiu Anton şi Cristian Hrubaru (ROCK FM). 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.