Primari, consilieri locali, directori de instituţii publice condamnaţi definitiv sau trimişi în judecată în 23 de dosare pentru conflict de interese ar putea cere revizuirea acuzaţiilor, în urma dezincriminării unor modalităţi de săvârşire a faptei, decisă de Camera Deputaţilor prin modificările aduse articolului 301 din Codul penal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de Lege pentru modificarea articolelor 301 şi 308 din Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, persoanele care au fost condamnat pentru fapte ce au fost dezincriminate pot cere revizuirea condamnărilor primite. De asemenea, şi persoanele care au fost trimise în judecată pentru acele fapte de conflict de interese dezincriminate prin legea adoptată în 25 aprilie ar putea cere retragerea acuzaţiilor, în baza noilor prevederi din Codul penal, invocând legea penală mai favorabilă.

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în prezent sunt trei dosare în care s-au dat condamnări definitive pentru fapte de conflict de interese prevăzute de articolul 301 din Codul penal şi dezincriminate prin proiectul adoptat de Camera Deputaţilor.

În cele trei dosare au fost condamnaţi definitiv Carmen Simona Mocioi, fosta şefă a Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Gorj, Simion Simi Iancu, fot primar al oraşului Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin şi Florin Liviu Dema, primarul comunei Şimand, judeţul Arad.

Carmen Simona Mocioi a fost condamnată definitiv, în 2015, la un an de închisoare cu suspendare, pentru şase fapte de conflict de interese, raportate la sintagma „a participat la luarea unei decizii” din prevederea articolului 301. Aceasta a fost găsită vinovată pentru că, în calitate de şefă a Comisiei Judeţene de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Gorj, a participat la luarea deciziilor privind încadrarea în grad de handicap a mamei şi socrilor săi, semnând certificatele de încadrare în grad de handicap şi documentele de evaluare medicală, în baza cărora aceştia au primit indemnizaţii lunare, buget complementar şi indemnizaţie de însoţitor de până la aproximativ 28.000 de lei lunar.

Simion Simi Iancu, fost primar al oraşului Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin, a fost condamnat definitiv în 2016, la patru luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, raportate la sintagma „pentru o altă persoană din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură” din prevederea articolului 301. Primarul a primit pedeapsa pentru că, în 2010, a decis ca el să poată închiria o locuinţă ANL dintre cele predate atunci Consiliului Local Oţelu Roşu, în condiţiile în care nu îndeplinea condiţiile legale, din partea primăriei contractul fiind semnat, în locul acestuia, de contabilul şef, consilierul juridic şi viceprimar.

Primarul comunei Şimand, Florin Liviu Dema, a fost condamnat definitiv în 2016, la şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a semnat un acord că recunoaşte fapta de conflict de interese de care este acuzat, raportat la sintagma „foloase de orice natură” din prevederea articolului 301. Dema a recunoscut că a încheiat un contract de asistenţă juridică între Primăria Şimand şi un cabinet individual de avocatură pentru acordarea de consultanţă, asistarea şi reprezentarea comunei în faţa instanţelor şi instituţiilor publice, în schimbul unui onorariu de 6.000 de lei pe lună, în condiţiile în care anterior fusese reprezentat de acelaşi avocat într-un dosar civil.

În alte 20 de dosare au fost trimişi în judecată pentru conflict de interese primari, consilieri locali, directori de instituţii publice şi directori de şcoli, iar dacă vor fi promulgate modificările aduse în Parlament Codului penal, prin care modalităţi alternative de săvârşire a infracţiunii sunt dezincriminate, inculpaţii care acum sunt în procedură de judecare pot cere revizuirea acuzaţiilor.

Este vorba de dosarele în care sunt judecaţi: Mirel Vasile Hălălai, primarul oraşului Teiuş, judeţul Alba; Nicolae Mihail Aniţei, fost primar al oraşului Curtici, judeţul Arad; Cristian Duică, fost primar al municipiului Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman; Valentin Marin Iacob, primar al comunei Hodac, judeţul Mureş; Magyari Vencel, fost consilier judeţean în CJ Harghita; Ioan Mariş, fost consilier local în Consiliul Local Bogdan Vodă, judeţul Maramureş; Daniel Rădoi, fost consilier local în CL Măgurele, judeţul Ilfov; Grigore Ioan Ilban, fost consilier local în CL Dragomireşti, judeţul Maramureş; Levente Istyan Szabo, fost consilier local în CL Odoreu, judeţul Satu Mare; Hristu Cristian Dică, fost consilier local şi viceprimar al comunei Vlădeşti, judeţul Argeş; Ion Ilie Hîrţauca, fost consilier şi viceprimar al comunei Copăcele, judeţul Caraş-Severin; Gheorghe Spătăcean, fost consilier local al comunei Cergău, judeţul Alba; Dumitru Feier, fost consilier local şi viceprimar al comunei Ceuaşu de Câmpie, judeţul Mureş; Roman Buble, fost consilier local al CL Dobra, judeţul Hunedoara; Alexandru Gruian, fost director al Centrului Multicultural „Castrum” din Deva, judeţul Hunedoara; Sanda Daniela Mercea, fost director la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor; Nicolae Cătălin Iosub, fost director al Direcţiei Tracţiune din SNTFC "CFR Călători"; Mihaela Irina Iamandi, fost director executiv în Primăriei Ploieşti, la Direcţia Tehnic Investiţii; Vladimir Bulat, consilier superior în Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a Municipiului Bucureşti; Ion Georgescu, fost director al Şcolii nr. 174 Constantin Brâncuşi din Bucureşti; Ion Frujina, fost director al Liceului Nichita Stănescu din Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.