Marian Vanghelie este urmărit penal pentru abuz în serviciu întrucât în 2008 a încheiat două contracte de salubrizare pentru 147 de străzi, în valoare totală de aproape 6,5 milioane de lei, invocând o “situaţie de urgenţă”, în condiţiile în care Primăria Sectorului 5 avea serviciu pentru curăţenia stradală, potrivit DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost joi la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă că este urmărit penal pentru două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit procurorilor, în 14 mai 2008, suspectul Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, a încheiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, două contracte de salubrizare stradală pentru 147 de străzi, în valoare totală de 6.461.361,48 de lei, precum şi anexele la acestea. Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni, cu posibilitate de prelungire prin acte adiţionale, dacă presupusa situaţie de urgenţă invocată de Primăria Sectorului 5 nu ar fi încetat.

“Concret, starea de fapt se prezenta în felul următor: Prevalându-se de o presupusă situaţie de urgenţă, la nivelul acestei instituţii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că la nivelul Primăriei exista o secţie specializată de salubritate stradală şi menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăţi comerciale”, susţin procurorii.

Potrivit legislaţiei achiziţiilor publice, în vederea atribuirii acestor contracte, selectarea procedurii de negociere fără publicarea unui anunţ de participare impunea întocmirea unei note justificative în care să se motiveze această alegere.

“În acest sens, au fost întocmite trei note justificative (toate având acelaşi număr de înregistrare), documentaţia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum şi invitaţiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare.
Toate aceste documente au fost aprobate de suspectul Vanghelie Daniel Marian. Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgenţă dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curăţenia stradală, care funcţiona în acel moment şi care, de altminteri, a continuat să funcţioneze şi după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curăţenie stradală în Sectorul 5”, au precizat procurorii.

În acelaşi context, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispoziţiilor legale, Marian Vanghelie a aprobat referatul de necesitate şi dispoziţia prin care s-a constituit comisia de evaluare şi negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare.

“Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispoziţiilor legale (art.30 alin. 13 şi 14 din Legea nr. 51/2006), au întocmit documentaţia ce a stat la baza încheierii celor două contracte”, potrivit DNA.

Prejudiciul produs Primăriei Sectorului 5 este de 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie totodată şi un folos necuvenit pentru cele două societăţi comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate.

Marian Vanghelie a declarat joi, la ieşirea de la DNA, că este suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul de licitare pentru două cotracte de salubrizare în Sectorul 5, precizând că procurorii nu au luat în cazul său măsura controlului judiciar în noul dosar şi că va rămâne în cursa pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5.

“Nu am niciun control judiciar. O să rămân in cursă. Nu mă sperie pe mine nimic”, a spus Vanghelie.

La intrarea în sediul DNA, Marian Vanghelie spunea că, în România, “cine nu este suspect, este prost” şi că “suspect este prenume naţional”.

Marian Vanghelie este preşedintele Partidului Dreptăţii Sociale şi candidat pentru un nou mandat de primar la Sectorul 5. El declara recent, într-un interviu pentru News.ro, că va câştiga bătălia cu DNA şi se va reîntoarce în scaunul de primar, însă este pesimist în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale în România.

Întrebat dacă un nou dosar de la DNA l-ar împiedica să obţină un nou mandat de primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a spus: “Şi dacă ar mai fi un dosar care e problema? Nu există condamnare într-un dosar pe rol. Am avut opt dosare penale. Dacă s-ar fi mers pe aceeaşi viziune pe care se merge astăzi şi aş fi făcut cîte două-trei luni de arest preventiv, înseamnă că aş fi înnebunit şi am fi înnebunit cu toţii în România. Viaţa a demonstrat că le-am câştigat pe toate. Toate opt dosare. Patru cu ANI le-am câştigat în afară de alea opt dosare. Două NUP-uri. Unul de la PNA şi unul de la DNA. Deci în toată această perioadă ce ar fi trebuit să fac? Continuu să iau câte o pauză? Treceau opt ani şi luam o pauză, îmi mai luam încă vreo cinci, şase ani acum şi  trecea viaţa. Cei de la vamă au câştigat procesul după opt, nouă ani. Nu îi ajută cu nimic. Au fost daţi afară, unii au murit, unii s-au îmbolnăvit. Cu ce îi mai ajută pe ei că au câştigat procesul astăzi? După nouă ani? Trebuie să mergi cu toate problemele odată. Mergi şi cu familia, mergi şi cu politica şi cu bătăliile şi cu procesele şi cu noile dosare dacă dumneavoastră vreţi. Mergem şi cu noile dosare dacă mai e nevoie cumva de un dosar ca să mă obosească cineva, dar să ştiţi că duc mult”. 

Marian Vanghelie a fost miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, acuzând o criză renală. Din acest motiv, avocatul său a cerut miercuri, la Tribunalul Bucureşti, amânarea judecării dosarului în care Vanghelie este acuzat de fapte de corupţie. Marian Vanghelie ar fi trebuit să fie prezent la audierea celorlalţi inculpaţi din dosar.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, în iulie 2015, pentru suspiciuni privind săvârşirea a nouă fapte de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte fapte de spălare de bani.

În acelaşi dosar sunt judecaţi Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie şi administrator al mai multor societăţi comerciale, Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit DNA, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din valoarea contractelor de oferite de Primărie firmelor controlate de Marin Dumitru.

În condiţiile în care costurile reale de execuţie a lucrărilor, şi implicit valoarea efectivă a acestor lucrări, au fost de cel mult 60% din valoarea contractelor,  prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracţională a lui Marian Vanghelie a fost estimat de anchetatori la 295.207.000 de lei.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.