Procurorul DNA a cerut Judecătoriei Sectorului 5 să nu ia în considerare cele 330 de zile câştigate de Dan Voiculescu pentru că a scris 11 cărţi în penitenciar, arătând că acesta nu putea să scrie 2.000 de pagini în 73 de ore, adică o pagină în 2 minute, şi că în manuscrise nu sunt adăugiri sau ştersături. Avocatul lui Voiculescu a cerut instanţei să dispună eliberarea condiţionată, arătând că în Comisia de la Penitenciarul Rahova s-a decis că acesta a executat o treime din pedeapsă şi că nu se poate pune la îndoială că cele 11 lucrările ştiinţifice au fost scrise de acesta, care a fost profesor universitar. Judecătoria Sectorul 5 urmează să decidă dacă Dan Voiculescu va fi eliberat condiţionat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După reluarea şedinţei de judecată în dosarul în care Dan Voiculescu cere să fie eliberat condiţionat, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a arătat în faţa instanţei că a analizat manuscrisele depuse de avocatul omului de afaceri şi a constatat că exista mai multe tipuri de scris în acestea, că una dintre cărţi are mai multe pagini decât manuscrisul, că „una afirmă şi alta face în înscrisurile sale”, iar manuscrisele nu au adăugiri sau ştersături. 

Procurorul a depus la dosar decizia Judecătoriei Sectorului 5, care i-a respins lui Gheorghe Copos liberarea condiţionată pe motiv că manuscrisele acestuia nu au corecturi.

Magistratul DNA a susţinut că cele 11 lucrări ştiinţifice pentru care Dan Voiculescu a primit 330 de zile câştig nu îi aparţin acestuia, pentru că nu putea să le scrie pe toate în 11 luni.

Procurorul a precizat că pentru cărţile  "Omenirea, încotro?" şi "Economia românească" nu au fost identificate programele de lucru şi tabelele de pontaj la penitenciar, iar pentru o altă lucrare există program de lucru îndeosebi sâmbăta şi duminica.

„12 ore pentru a scrie 180 de pagini. (…) Altă lucrare, 25 de ore pentru 220 de pagini. (…) 73 de ore şi peste 2.000 de pagini de manuscris în total. Scrie în două minute o pagina. Este imposibil să scrii atât”, a spus procurorul în faţa instanţei.

Acesta a mai arătat că Dan Voiculescu nu a avut acces la calculator.

„Cărţile nu au fost redactate în penitenciar şi vă cer sa înlăturaţi aceste zile din câştig”, a mai spus procurorul.

În ce priveşte programele la care Voiculescu a participat în penitenciar, procurorul a spus că au fost identificate 13 în care a fost implicat, dar pe care nu le-a finalizat, fie pentru că nu a avut 75% prezenţa minimă, fie pentru că nu a luat calificativul necesar. Mai mult, a arătat procurorul, Dan Voiculescu nu a trecut de la regimul închis la cel semideschis de executare a pedepsei.

Procurorul a citit în faţa instanţei un fragment din cartea "A patra cale” scrisă de Voiculescu în penitenciar, în care se arată: "S-au prădat zeci de miliarde de euro din 1990 încoace, noi considerăm că toate pagubele ar trebui recuperate de la cei vinovaţi. Considerăm că trebuie aduse modificări legislaţiei pentru ca cei corupţi să nu se bucure de prejudiciile pe care le-au adus şi ar trebui să nu se bucure de prescriere sau graţieri".

La rândul său, avocatul lui Voiculescu, Florian Surghie, a arătat că, în 25 noiembrie, Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova a decis, în unanimitate, că a fost îndeplinită fracţia impusă de lege, chiar dacă a stabilit că scopul pedepsei nu a fost atins. Avocatul a menţionat că, în opinia sa, Comisia şi-a depăşit atribuţiile când a făcut referire la atingerea scopului pedepsei.

Avocatul a mai spus că Voiculescu a participat în ianuarie 2016 la un concurs şi a fost recompensat, este cooperant, acestea fiind caracterizări făcute înainte de constituirea Comisiei de liberare condiţionată. Acesta a adăugat că Voiculescu a dat dovezi temeinice de îndreptare, a cerut să iasă la muncă, nu a fost niciodată sancţionat disciplinar, din toate acestea rezultând că „a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

În opinia avocatului, cele 330 de zile câştigate de Voiculescu trebuie luate în considerare, pentru că nu se pune problema ca cele 11 cărţi să nu fi fost scrise de clientul său. Avocatul a precizat că Voiculescu a scris 27 de cărţi până să intre în penitenciar, a fost profesor universitar, a ieşit la pensie de la ASE şi nimeni nu poate să îi pună la îndoială pregătirea academică.

În ce priveşte regimul de executare a pedepsei, avocatul a spus că Voiculescu nu a vrut regim semideschis din motive de securitate şi pentru că trebuia mutat la alt penitenciar.

Avocatul a mai arătat că Dan Voiculescu nu a fost condamnat pentru o infracţiune de corupţie, ci pentru spălare de bani, iar fragmentul din cartea "A patra cale” citat de procuror este „un semnal că s-a îndreptat”.

Avocatul a mai spus că trebuie să fie făcută o distincţie între plata prejudiciului şi confiscarea specială, precizând că Voiculescu nu mai avea de unde să plătescă prejudiciul pentru că toate bunurile i-au fost sechestrate.

Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă Dan Voiculescu va fi eliberat condiţionat.

Judecarea cauzei a început marţi dimineaţă, însă a fost întreruptă de instanţă pentru ca avocaţii lui Dan Voiculescu să aducă manuscrise şi lucrări scrise de Voiculescu.  După ce mai multe cutii cu manuscrise şi lucrări scrise de Voiculescu din 1974 până în 2016 au fost aduse, într-un cărucior, în sala de judecată, instanţa a suspendat pentru a doua ora judecarea, până la ora 16.00, ca să îi permită procurorului să analizeze aceste documente.

Dan Voiculescu nu a fost prezent la judecarea cererii sale, însă instanţa a stabilit că judeca poate să continue şi în lipsa acestuia. 

Judecătorul a arătat că, din datele dosarului, rezultă că Dan Voiculescu a câştigat 330 de zile din scris şi 49 din muncă.

Cererea lui Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, de eliberare condiţionată a fost înregistrată în 28 noiembrie, la Judecătoria Sectorului 5.

În 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizată şi de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta execută pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cât a executat efectiv din pedeapsă Dan Voiculescu, dacă are zile câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei, dar şi comportamentul acestuia. În fracţia de pedeapsă intră atât perioada executată efectiv de Dan Voiculescu de la încarcerarea sa, în 8 august 2014, cât şi zilele câştigate pentru că a prestat activităţi în timpul detenţiei.

După ce a fost încarcerat, Dan Voiculescu a scris, în mai puţin de un an şi jumătate, zece cărţi: "Omenirea, încotro?", "Dezvoltarea economică durabilă", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investiţiilor străine în economia românească 1990-2014", "Economia românească", "Investiţii străine directe - vector al dezvoltării economice", "Managementul riscului în accesarea şi gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria şi practica antreprenorială", "Consideraţii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale" şi "Teoria valorii - Participare la conferinţe naţionale şi internaţionale". Şapte dintre acestea au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.

În dosarul "ICA” au mai fost condamnaţi fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de închisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de închisoare şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş la şapte ani de închisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat condiţionat în 26 septembrie, după ce a executat doi ani din pedeapsă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.