Doi cetăţeni români, doi italieni şi alte persoane apropiate acestora sunt cercetaţi de DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional profilat pe infracţiuni de evaziune fiscală, cu un prejudiciu adus bugetului de stat care depăşeşte 12,5 milioane de lei. Faptele ar fi avut loc în perioada 2010-2015, când suspecţii, care derulau în România afaceri cu cerneluri flexogtafice şi diluanţi, ar fi folosit societăţi comerciale controlate de interpuşi care să emită documente în baza cărora să eludeze plata TVA şi a impozitelor pe profit datorate statului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 2010 – 2015, doi cetăţeni italieni şi doi cetăţeni români au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat având ca scop săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în modalităţile emiterii şi înregistrării de achiziţii fictive de la societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse, efectuarea de operaţiuni intracomunitare de achiziţie de mărfuri (cerneluri flexografice pe baza de solvent/apa, diluanţi, biopolimeri etc.) şi servicii de la societăţi din Italia, controlate direct sau prin interpuşi, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat de către societatea beneficiară, controlată de membrii grupului infracţional”, transmite DIICOT prin intermediul unui comunicat dat publicităţii, miercuri, când procurorii au făcut descinderi la suspecţii din acest dosar. 

Conform anchetatorilor, în perioada 2010 – 2015, suspecţii din dosar, folosindu-se de angajaţi ai firmei pe care o deţineau, de rude ale acestora şi de alte persoane, au înfiinţat pe numele acestora 13 societăţi comerciale pe care le-au folosit pentru a face de evaziune fiscală.  

Astfel, suspecţii realizau operaţiuni de achiziţii intracomunitare de bunuri şi servicii, preponderent prin intermediul firmelor interpuse, chiar în condiţiile în care principalii furnizori sunt companii din Italia, ai căror reprezentanţi în Romania sunt aceleaşi persoane sau rude apropiate.  

Concomitent cu realizarea achiziţiilor intracomunitare, se încheiau tranzacţii considerate suspecte prin care se livrau, intracomunicat, bunuri şi servicii aceloraşi companii.   

Pe piaţa internă a bunurile achiziţionate intracomunitar erau tranzacţionate folosindu-se două-trei societăţi aflate în partea inferioară a circuitului comercial, societăţi ai căror asociaţi şi administratori sunt angajaţi sau foşti angajaţi ai societăţii beneficiare sau nu au nicio sursă de venit. ”În scopul creării unei aparenţe de legalitate, în declaraţiile recapitulative şi deconturile depuse de societăţile comerciale interpuse au fost înscrise valori (achiziţii, livrări, TVA colectată, TVA deductibilă etc.) care nu generau obligaţii bugetare de plată, dar prezentau  neconcordanţe/incongruenţe cu valorile declarate de parteneri. În această modalitate, în perioada 2010 – 2015, membrii grupului infracţional organizat au adus un prejudiciu bugetului consolidat al statului român în cuantum de 12.594.265,26 lei reprezentând contravaloarea TVA-ului şi impozitului pe profit neachitate”, precizează procurorii DIICOT. 

Miercuri, anchetatorii fac, în acest dosar, şapte percheziţii domiciliare în Bucureşti şi pe raza judeţului Ilfov, urmând a duce la audieri 14 persoane. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.