Magistraţii instanţei supreme au decis miercuri achitarea deputatului PSD Mircea Drăghici, secretar al Camerei Deputaţilor, şi a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş Constantin Nicolescu în dosarul în care au fost acuzaţi pentru fapte de corupţie în legătură cu atribuirea unor contracte de consultanţă fictivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În acest dosar au fost  judecate alte 41 de persoane, între care 38 de primari şi viceprimari din judeţul Argeş, decizia judecătorilor ICCJ fiind de achitare.
 
Decizia instanţei supreme nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei. 

Ultimul termen al procesului a avut loc în 12 aprilie, când DNA a cerut condamnarea lui Constantin Nicolescu şi a lui Mircea Drăghici la câte şapte ani de închisoare şi aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani, având în vedere "poziţia lor de nerecunoaştere a faptei”. 

În acest dosar, deputatul Mircea Drăghici şi fostul preşedinte al CJ Argeş şi al organizaţiei judeţene a PSD au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Piteşti în 2015. Alături de ei, au fost trimise în judecată alte 41 de persoane - 38 de primari şi viceprimari din Argeş, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă.

Nicolescu a fost trimis în judecată pentru folosire a influenţei de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat, ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale) şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată).

Deputatul Mircea Gheorghe Drăghici a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (34 de acte materiale) şi complicitate morală mijlocită (în forma complicităţii la instigare) la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (10 infracţiuni, din care 3 în formă continuată).

Faptele au fost săvârşite în legătură cu încheierea unor contracte de consultanţă între administraţiile locale şi o firmă la care ar fi avut interese deputatul Mircea Drăghici.

"În contextul în care, la nivel naţional, regional, judeţean s-au elaborat Planul Naţional de Dezvoltare Rurală, Planul de Dezvoltare a Regiunii Sud-Muntenia, respectiv Programul Operaţional Multianual al judeţului Argeş şi era necesar ca şi autorităţile locale să îşi planifice şi să îşi stabilească obiectivele de dezvoltare a comunităţii locale pentru perioada 2007 - 2013, inculpatul Nicolescu Constantin, în baza înţelegerii cu inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, a identificat şi pus în aplicare un mecanism fraudulos prin care au fost încheiate contracte de servicii de consultanţă şi elaborare strategii de dezvoltare locală de autorităţile publice locale cu o anumită entitate - SC European Project Consulting SRL Bucureşti - în care era interesat inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite pentru entitatea respectivă şi pentru acesta din urmă, cu consecinţa producerii unui prejudiciu în bugetul unităţilor administrativ-teritoriale", arată procurorii DNA.  

Contractele au fost încheiate prin îndeplinirea necorespunzătoare de către Nicolescu a atribuţiilor de serviciu derivate din funcţia de preşedinte al CJ Argeş sau prin determinarea unor primari să îşi îndeplinească necorespunzător atribuţiile de serviciu cu privire la alocarea fondurilor şi la achiziţiile de servicii.  

Prejudiciul în acest dosar a fost estimat la 944.110 de lei reprezentând paguba adusă celor 35 unităţi primării, CJ Argeş şi Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a judeţului Argeş. 

În 5 februarie 2015, Constantin Nicolescu a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani şi 8 luni închisoare în dosarul Zeus I (Bani europeni pentru şcoli)", în care este acuzat că a luat fonduri PHARE de aproape 900.000 de euro, în baza unor documente false. El a fost eliberat condiţionat în mai 2017.

Nicolescu mai are o condamnare de 8 ani de închisoare dată în dosarul Zeus 2 - podul Căteasca, însă decizia nu este definitivă, urmând să ajungă pe rolul instanţei supreme.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.