Deputatul Cristian Rizea este audiat luni, la DNA, în dosarul în care este acuzat că a primit 300.000 de euro de la omul de afaceri american Lucian Colţea, ca să intervină la RA-APPS pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cristian Rizea a fost citat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a da declaraţii în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, după ce în 10 martie a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 1,5 milioane de lei.

Deputatul a contestat măsura preventivă, însă instanţa supremă i-a respins acţiunea în 14 martie. Rizea trebuia să plătească în şapte zile, după decizia definitive a instanţei, cauţiunea de 1,5 milioane de lei, sumă ce trebuia consemnată pe numele acestuia, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Măsura a fost dispusă în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală şi prevenirii săvârşirii altor infracţiuni, în condiţiile în care Parlamentul României - Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a arestării preventive a inculpatului Rizea Cristian”, potrivit DNA.

În perioada în care este sub control judiciar, Rizea are interdicţie să părăsească ţara şi să comunice cu persoane suspectate în acelaşi dosar sau cu martori. De asemenea, Rizea trebuie să se prezinte la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere şi la procurori ori la instanţă, ori de câte ori este chemat. 

Cristian Rizea a a fost pus sub control judiciar pe 10 martie, la o zi după ce Camera Deputaţilor a aprobat reţinerea sa, dar a respins cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive.

Deputatul a fost pus sub învinuire pentru trafic de influenţă, spălarea banilor, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

În acelaşi dosar este cercetat şi omul de afaceri Lucian Colţea, acesta fiind acuzat că i-a dat 300.000 de euro lui Rizea pentru intervenţii la RA-APPS şi Primăria Chiajna privind două terenuri. Lucian Colţea este arestat la domiciliu, fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în 2 decembrie 2009, în baza unei înţelegeri anterioare, Cristian Rizea a primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit  alţi 100.000 de euro, pentru ca în schimb să intervină la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-PPS) şi la Primăria comunei Chiajna.

În schimbul banilor, Lucian Colţea voia urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi obţinerea dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu Primăria comunei Chiajna.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictive”, susţin procurorii DNA. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.