Deputatul Claudiu Manda, lider al PSD Dolj, i-ar fi cerut unui om de afaceri să o ajute cu bani pe Olguţa Vasilescu în campania electorală din 2012, spunând că va primi înapoi “înzecit”, făcând referire la avantaje pe care le-ar putea avea în activităţi comerciale, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit procurorilor DNA, în campania electorală din 2012, când Olguţa Vasilescu a candidat pentru Primăria Craiova, trei oameni de afaceri au fost determinaţi de aceasta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă sponsorizări, “folosindu-şi în acest sens influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, în scopul obţinerii de bani şi alte foloase necuvenite”.  Sumele de bani ar fi fost folosite pentru materiale electorale şi pentru spectacole în susţinerea campaniei electorale a Olguţei Vasilescu.

Astfel, un om de afaceri ar fi plătit materiale electorale în valoare de aproape 45.000 de lei, altul ar fi dat  25.000 de euro pentru sponsorizarea concertului lui Goran Bregovic, organizat în 14 mai 2012 pentru susţinerea campaniei electorale a Olguţei Vasilescu, iar un altul a organizat pentru candidata la Primăria Craiovei diferite evenimente, pentru care ar fi plătit aproximativ 300.000 de lei.

În perioada organizării concertului, Olguţa Vasilescu ar fi organizat o masă la un restaurant din Craiova, la care au participat mai mulţi oameni de afaceri, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, au precizat a sursele citate.

Conform acestora, unul dintre oamenii de afaceri cărora li s-a cerut să sponsorizeze campania electorală a Olguţei Vasilescu a fost abordat de deputatul PSD de Dolj Claudiu Manda. Acesta i-ar fi cerut omului de afaceri să o ajute cu bani pe Olguţa Vasilescu pentru campania electorală, afirmând că, pe lângă influenţa politică pe care cei doi o au, va primi "înzecit”, făcând referire la perspectiva avantajelor aferente favorizării unor activităţi comerciale, au mai spus sursele citate.

În referatul cu propunerea de arestare a primarului Craiovei, procurorii DNA susţin că Olguţa Vasilescu a conştientizat permanent caracterul infracţional al acţiunilor sale, întrucât, cu excepţia unor persoane în care avea încredere, cărora le-a solicitat direct sponsorizările, ceilalţi sponsori au fost abordaţi prin intermediul altor persoane.

Potrivit anchetatorilor, Olguţa Vasilescu “a abordat o modalitate de solicitare a mitei cu caracter indirect, aluziv, ştiind că aceasta va ajunge la conştiinţa celor cărora le era destinată şi va fi înţeleasă de aceştia”.

În acest dosar, procurorii DNA au dispus în 6 ianuarie 2016 începerea urmăririi penale in rem, cu privire la infracţiunile de luare de mită şi de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Ulterior, în 10 februarie s-a dispus extinderea urmăririi penale şi pentru fapta de spălare a banilor, iar în 1 şi 15 martie, petnru alte trei infracţiuni de luare de mită.

Din 25 martie a fost începută urmărirea penală faţă de Olguţa Vasilescu - pentru luare de mită,  folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, faţă de Radu Preda, administrator public al municipiului Craiova - pentru complicitate la luare de mită şi faţă de Elena Daniela Popescu, reprezentanta Asociaţiei “Pro Craiova” - pentru complicitate la luare de mită.

Procurorii DNA au reţinut-o miercuri pe Olguţa Vasilescu, iar joi au cerut Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a primarului municipiului Craiova.

Instanţa a respins cererea DNA şi a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu, dar decizia nu este definitivă. Contestaţia urmează să fie judecată de Curtea de Apel Bucureşti, care va stabili dacă Olguţa Vasilescu rămâne în arest la domiciliu, va fi arestată preventive sau cercetată sub control judiciar. 

Claudiu Manda este deputat de Dolj din 2004, iar în aprilie 2013 a fost ales preşedinte al PSD Dolj, după ce anterior a deţinut mai multe funcţii în filiala municipală şi judeţeană a partidului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.