Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege care aduce modificări Codului penal în sensul în care săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau notarială este pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea articolului 378 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial, în vederea punerii actului normativ în acord cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 221 din 20 aprilie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 09.06.2023.

Astfel, săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a „neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau notarială se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Articolul 378 din Codul penal, în forma în vigoare prevede că: „ (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;  b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,  se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Prin urmare, în forma de acum a Codului penal era vorba doar despre pensia de întreţinere stabilită pe cale judecătorească, iar propunerea legislativă adoptată de către deputaţi introduce şi prevederea ca pensia de întreţinere să fie stabilită notarial, iar incriminarea neplăţii acestei pensii, timp de 3 luni, să poată fi făcută pentru ambele căi stabilite ori pe cale judecătorească ori notarial.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul şi astfel legea merge la promulgare.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.