Omul de afaceri Dan Adamescu a fost pus sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 40 de milioane de lei, în dosarul privind falimentarea Astra. Adamescu este acuzat de procurorii DNA că a administrat defectuos societatea de asigurări, pentru a obţine avantaje personale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Adamescu a fost luni la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat pentru a fi anunţat că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în cazul său, pentru abuz în serviciu, spălare a banilor şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două infracţiuni). Faptele de care este acuzat ar fi fost produse din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra SA şi administrator în fapt al SC The Nova Group Investments Romania SA şi SC Epsilon Estate Provider SRL.

Procurorii DNA l-au pus pe Dan Adamescu sub control judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, începând din 7 martie.  Dan Adamescu trebuie să depună o cauţiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele acestuia la DNA sau să constituie o garanţie reală, mobiliară ori imobiliară, în limita sumei respective.

În cazul în care Adamescu nu depune cauţiunea în cel mult 10 zile, controlul judiciar poate fi înlocuit cu arestul la domiciliu sau arestul preventiv.

Potrivit procurorilor DNA, Dan Grigore Adamescu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare Astra SA în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea, urmărind să obţină avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate.

“Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor. Activitatea infracţională s-a desfăşurat şi în contextul presupusei complicităţi a anumitor funcţionari cu funcţii de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)”, arată DNA, într-un comunicat de presă. 

În dosar sunt vizate şi alte persoane, printre care şi fiul lui Dan Adamescu, precum şi oameni din anturajul patronului Astra Asigurări, au precizat sursele citate.

În 3 decembrie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de intrare în faliment a Astra Asigurări, însă decizia a fost contestată la instanţa superioară. Curtea de Apel Bucureşti a fixat deja pentru data de 24 martie termenul de judecată în acest proces.

La intrarea în faliment, Astra avea în portofoliu circa 2 milioane de contracte de asigurare, din care circa 870.000 erau poliţe RCA. În octombrie 2015, Fondul de Garantare a Asiguraţilor a transferat dosarele de daună, de asigurare şi bazele de date de la Astra.

În total, au fost preluate 57.210 de dosare de daună şi peste 2 milioane de contracte de asigurare în vigoare. De asemenea, circa 18.000 de cereri de plată au fost depuse la Fond, în baza unor poliţe de asigurare emise de către Astra Asigurări, potrivit unor surse din piaţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.