Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marţi, în plen, să solicite Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Ministerului Public şi parchetelor, Inspecţiei Judiciare, precum şi Institutului Naţional al Magistraturii şi Şcolii Naţionale al Magistraturii, să spună dacă au încheiat protocoale cu serviciile sau structurile de informaţii începând cu 1 ianuarie 2005.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În plenul de marţi al CSM, membrii Consiliului au decis să transmită mai multe solicitări instituţiilor cu competenţe în domeniul Justiţiei, pentru a-i comunica dacă există protocoale încheiate cu serviciile sau structurile de informaţii, începând cu anul 2005.

CSM urmează să trimită o solicitare Ministerului Justiţiei, prin care îi cere să îi comunice informaţii referitoare la stadiul implementării şi rezultatele obţinute de către Comisia pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei DGPA, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 410/2017 privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, precum şi pentru a-i oferi Consiliului informaţii referitoare la modalitatea în care a răspuns solicitării formulate de către Comisia Europeană în 10 octombrie 2012, punctul 20 din anexă, respectiv modalitatea în care a colectat datele, având în vedere potenţialul afectării independenţei instanţelor judecătoreşti învestite cu soluţionarea cauzelor respective.

Membrii Consiliului au mai hotărât transmiterea unei solicitări către Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin care îi cer lămuriri cu privire la obiectul de activitare al acesteia, precum şi transmiterea către Consiliu a informaţiilor care există la nivelul acesteia referitoare la activitatea unor magistraţi.

O altă solicitare va fi transmisă către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, pentru a oferi Consiliului datele şi informaţiilor referitoare la magistraţi, rezultate în urma activităţii acestei comisii.

În plus, CSM va cere Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să comunice modul în care face verificările prevăzute de art.7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Un alt punct decis de CSM se referă la „informarea opiniei publice cu privire la faptul că, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a comunicat că în urma verificărilor efectuate în temeiul art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au reieşit date din care să rezulte că persoanele verificate ar fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.