Un consilier superior de la APIA-Centrul Local Tecuci şi două angajate ale unei primării din judeţul Galaţi au fost trimişi în judecată de DNA, într-un dosar privind obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Cele două angajate ale primăriei sunt acuzate că au completat documente false depuse de o femeie pentru a obţine sprijin financiar pentru terenuri pe care de fapt nu le avea, iar consilierul APIA că i-a admis cererile fără să verifice dacă acestea sunt conforme cu prevederile legale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a Cameliei Porumb pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 fapte) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;  a Gabrielei Matei, la data faptelor consilier la Primăriei comunei Gohor, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, fals intelectual şi fals material în înscrisuri oficiale; a Ninei Pamfile, la data faptelor tot consilier la Primăria Gohor, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi fals intelectual, dar şi a lui Ioan Ficzi, la data faptelor consilier superior la APIA – Centrul Local Tecuci 1, pentru trei infracţiuni de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.


În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2012-2014, Camelia Porumb a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură mai multe documente false (adeverinţe având ca emitent Primăria Gohor, judeţul Galaţi şi contracte de arendare) în vederea acordării sprijinului financiar în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

O parte dintre documente au fost completate în fals de către Gabriela Matei şi Nina Pamfile, deşi ele ştiau că actele vor fi depuse la APIA.

”În acelaşi context, în perioada mai – iunie 2016, inculpata Matei Gabriela a falsificat registrul agricol al satului Nărteşti, comuna Gohor, judeţul Galaţi, prin ştergerea menţiunilor făcute în acest registru şi prin suprascrierea altor date, ceea ce a adus modificări de natură să producă consecinţe juridice, astfel încât cele consemnate să corespundă cu adeverinţele eliberate inculpatei Porumb Camelia”, arată DNA.

De asemenea, Camelia Porumb a beneficiat şi de ajutorul lui Ioan Ficzi, care i-a admis cererile fără să verifice dacă acestea sunt conforme cu prevederile legale.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Galaţi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 27.340,46 lei. 

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aflat în proprietatea Cameliei Porumb. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galaţi cu propunere de a menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.