Deputatul PNL Alina Gorghiu a fost audiată ca martor, luni, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care Mihai Vlasov este acuzat că în februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dosarul se judecă din iulie 2015 la Curtea de Apel Bucureşti, iar luni a fost citată să dea o declaraţie de martor şi co-preşedintele PNL Alina Gorghiu.

Proiectul de act normativ era intitulat "Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului", iar iniţiatori au fost deputaţii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko şi senatorul Klarik Laslo-Attila.

Procurorii susţin că scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de partid să susţină proiectul. Mai mult, din discuţiile interceptate de anchetatori rezultă că Mihail Vlasov a intervenit pentru această iniţiativă legislativă la parlamentari care erau şi arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer.

Alina Gorghiu a arătat, în declaraţia de martor dată luni în faţa instanţei, că deputatul Florin Iordache i-a solicitat să semneze propunerea legislativă privind activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului.

“Am fost solicitată de un domn parlamentar, domnul Iordache, cu care fusesem colegă la Comisia juridica a Camerei Deputaţilor. Pe domnul Vlasov îl cunosc în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi am avut o relaţie instituţională. (…) Iniţiativa legislativă nu mi se pare una de natură să genereze vreun prejudiciu”, a spus Gorghiu.

Deputatul a arătat că nu poate spune exact ce prevedea proiectul, pe care l-a citit şi l-a semnat, dar nu a înţeles că prin el s-ar prejudicia în vreun fel vreo instituţie publică, mai ales că Registrul Comerţului a mai fost în competenţa camerelor de comerţ.

“Ştiu că proiectul a fost respins atât în Comisia juridică, cât şi la deputaţi. (…) Nu ştiu dacă am informat grupul PNL despre susţinerea mea în legătură cu acest proiect, dar nu‎ era obligatoriu”, a mai arătat Gorghiu în declaraţia dată în faţa instanţei.

‎Alina Gorghiu a mai spus că demersul este unul corect atât timp cât nu se cer anumite lucruri în schimbul promovării proiectului.

“Nu există nicio interdicţie pentru un parlamentar să preia individual de la ONG, sindicate sau alte grupuri anumite tematici şi să le transforme in iniţiative (…) atât timp cât pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitări de altă natură”, a spus Gorghiu.

După ce a fost audiată, Alina Gorghiu a spus, la ieşirea din sala de judecată, că a fost la instanţă în calitate de martor în dosarul legat de iniţiativa legislativă privind preluarea Registrului Comerţului de la Ministerul Justiţiei la Camera de Comerţ şi Industrie.

“Au fost câteva minute care ţin de obligaţia mea cetăţenească de a depune mărturie în legătură cu absolut orice îmi este solicitat. Şi dacă vedeam un accident pe stradă, să ştiţi că tot aici trebuia să vin să depun mărturie. Au fost nişte declaraţii scurte, pentru că nu cunosc despre speţa în sine, despre vreo faptă penală în acest dosar. Am explicat doamnei judecător care este procedura când se semnează o iniţiativă. A fost respinsă această iniţiativă. Repet, din nefericire, nu am alte date suplimentare despre alte fapte penale care se impută unui fost coleg deputat”, a declarat Gorghiu.

Ea a precizat că acest proiect fusese iniţiat şi reluat de două-trei ori în Parlament înainte ca ea să devină deputat.

“Registrul Comerţului, după cum ştiţi, nu a fost întotdeauna la Ministerul Justiţiei. Până în 2004, dacă nu mă înşel, a fost în subordinea camerelor de comerţ şi industrie. Există drept comparat, sunt mai multe ţări europene unde Registrul Comerţului este la camerele de comerţ şi industrie. Nu se impută nimic în acest dosar iniţiativei legislative, ci unor foloase care au aparţinut …”, a mai spus deputatul PNL.

Alina Gorghiu a afirmat că îi pare rău că o iniţiativă legislative semnată cu bună-credinţă de parlamentari este subiectul unui asemenea proces “pentru că alţii, Dumnezeu să-I odihnească, au înţeles să facă şi alte lucruri în cauză”.

Procurorii DNA îl acuză pe Mihail Vlasov de dare de mită şi de iniţierea unei campanii pentru obţinerea sprijinului politic pentru ca proiectul să fie adoptat.

Într-o discuţie telefonică interceptată de anchetatori, Mihail Vlasov îi indică lui Florin Iordache parlamentarii care să semneze propunerea legislativă, printre care sunt Alina Gorghiu, Ion Chelaru şi Mircea Grosaru (decedat în februarie 2014).

Deputatul Alina Gorghiu a dat o declaraţie de martor şi în faza de urmărire penală a cauzei, în februarie 2015. Ea arăta în declaraţia data la DNA că nu a discutat cu deputatul Mircea Grosaru despre iniţiativa legislativă, însă s-a întâlnit cu acesta la Curtea de Arbitraj şi a presupus că a fost numit arbitru.

Procurorii au arătat, în rechizitoriu, că Mihail Vlasov îşi dorea adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, iar scopul era “controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului”.

Mihail Vlasov i-ar fi promis deputatului căruia îi ceruse susţinerea pentru promovarea şi adoptarea proiectului de act normativ, la cererea parlamentarului, că îl va numi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României.

"În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al CCIR cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR", arată anchetatorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.