Publicul trebuie protejat de pericolul repetării sau încurajării faptelor de care sunt acuzaţi cei trei complici ai jurnaliştilor de la Sky News care au realizat un material despre presupuşi terorişti ce ar putea cumpăra armament militar din România, arată Curtea de Apel Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Aurelian Szanto, intermediarul materialului Sky News, şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost arestaţi preventiv în 12 august, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor DIICOT, care i-au pus pe cei trei sub acuzare pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă, contestaţia urmând să fie judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis arestarea preventivă arată, în motivarea deciziei, că publicul trebuie protejat de riscul repetării unor astfel de fapte.

”Concluzionând, din perspectiva specificului acuzaţiilor care sunt aduse inculpaţilor şi strict la nivelul unei suspiciuni rezonabile conforme exigentelor art. 223 alin. 1 C.pr.pen., Judecătorul de drepturi şi libertăţi al Curţii constată că activităţile descrise  sunt susţinute de probatoriul administrat până la acest moment iar semnificaţia exactă a tuturor activităţilor desfăşurate de inculpaţi urmează a fi lămurită de către procuror în fazele ulterioare ale anchetei”, a scris judecătorul în documentul citat.

Acesta arată că în acest caz nu ar putea fi luate alte măsuri prevenitive, întrucât este necesară „protejarea publicului împotriva pericolului de repetare, de încurajare a faptelor de natura celor faţă de care se efectuează cercetări şi faţă de caracterul proporţional al măsurii cu gravitatea acuzaţiei penale formulate împotriva inculpaţilor şi cu scopul urmărit”.

Magistratul a menţionat că lipsa de antecedente penale şi gradul de încredere de care se bucură inculpaţii în comunităţile din care fac parte nu pot fi luate acum în considerare, dar ar putea fi valorificate la individualizarea sancţiunilor, „în măsura în care aceştia vor fi trimişi în judecată şi găsiţi vinovaţi, rămânând fără relevanţă  însă în raport de circumstanţele reale ale cauzei”.

”Judecătorul apreciază că între interesul particular al inculpaţilor, de a fi cercetaţi în stare de libertate şi interesul de ansamblu al societăţii, de a fi apărată de activităţile cu caracter infracţional desfăşurate de către unii dintre membrii săi, cel din urmă trebuie să primească întâietate, în vederea garantării unui climat de securitate şi încredere, atât între persoane, cât şi în raport cu autorităţile statului, care trebuie să definească în mod real şi efectiv, şi nu doar principial şi iluzoriu, orice societate democratică, al cărei fundament îl constituie garantarea drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor”, a notat judecătorul.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, judecătorul a arătat că, din dosarul procurorilor DIICOT, rezultă că Stuart Ramsay şi alţi doi jurnalişti britanici de la Sky News care au realizat reportajul despre traficul de arme din România sunt urmăriţi penal din 11 august, pentru transmitere de informaţii false.

DIICOT arăta, când a cerut arestarea preventivă a celor trei români, că acţiunile jurnaliştilor britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România "sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament".

Procurorii DIICOT precizau că cei trei jurnalişti britanici vor fi citaţi pentru a fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale.

Conform DIICOT, "toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune  ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională".

În opinia procurorilor DIICOT, "cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie".

Jurnalistul Stuart Ramsay a scris, săptămâna trecută, pe contul său de Twitter, că reportajul său despre vânzarea ilegală de arme în România este real şi se întreba de ce ar fi cineva certat în instanţă pentru că "dezvăluie o realitate".

Postul de televiziune Sky News a anunţat, în 10 august, că susţine în totalitate, în continuare, materialul privind presupuşii traficanţi de arme din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.