George Ploscaru, bărbatul acuzat că, la sfârşitul anului trecut, a furat dintr-un showroom din Paris al unei firme elveţiene două diamante şi două inele cu pietre preţioase, în valoare de peste 5 milioane de euro, a fost trimis în judecată de DIICOT Ploieşti, alături de alte două persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus, la sfârşitul lunii februarie, trimiterea în judecată a lui George Ploscaru, aflat în arest preventiv, pentru constituire a unui  grup infracţional organizat, furt calificat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice; Gigi-Dănuţ Neguţ, cercetat sub cntrol judiciar, pentru tăinuire, şi a lui Andrei Munteanu, în stare de libertate, pentru acces ilegal la un sistem informatic şi divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

În perioada 15 noiembrie-30 decembrie 2016, George Ploscaru, poreclit ”Mache”, a constituit împreună cu alţi cetăţeni străini de diferite origini, între care şi un sârb poreclit ”Diamant”, un grup infracţional organizat care a pus la punct un furt dintr-un magazin de bijuterii din Paris, se arată într-un comunicat transmis, joi, de DIICOT.

În 30 decembrie 2016, George Ploscaru a furat din showroom-ul privat al unei mărci elveţiene de bijuterii din Paris, arondismentul nr. 8, două diamante şi două inele cu pietre preţioase în valoare totală de 5.132.990 de euro, prezentându-se ca fiind gemolog şi folosind o identitate falsă - ”Mizrahi”.

”Inculpatul s-a recomandat a fi un evaluator interesat de achiziţionarea bunurilor (gemolog), iar vânzătorul, reprezentant al mărcii elveţiene, i-a remis cetăţeanului român bunurile spre examinare, aflate într-o cutie, iar acesta din urmă, după o presupusă examinare i-a restituit persoanei vătămate o altă cutie, asemănătoare, substituind cutia originală. Inculpatul nu s-a arătat interesat de cumpărarea produselor şi a părăsit locul comiterii faptei, având asupra sa bunurile menţionate anterior, în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro, inculpatului Ploscaru George revenindu-i un inel şi unul dintre cele două diamante brute iar restul bijuteriilor revenind, conform înţelegerii, cetăţenilor sârbi”, precizează DIICOT.

În urma cercetărilor, s-a constatat că cetăţenii străini au intermediat întâlnirea cu reprezentanţii persoanei vătămate, precum şi cu un alt cetăţean sârb ”care nu s-a prezentat sub un nume concret, dar care a avut rolul de a-i preda lui Ploscaru servieta folosită la comiterea faptei şi de a-l prelua cu autoturismul de la faţa locului” imediat după comiterea infracţiunii.

George Ploscaru a vândut diamantul unui israelian, tranzacţia având loc în străinătate, iar inelul cu pietre preţioase l-a adus în România.

În noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2017, inculpatul Gigi-Dănuţ Neguţ, cercetat sub control judiciar în acest dosar, a acceptat să păstreze în Bucureşti inelul placat cu pietre preţioase, în valoare de 1.734.200 euro, ştiind că acesta fusese furat din Franţa.

În timpul unei percheziţii făcute la locuinţa lui Neguţ, acesta le-a arătat poliţiştilor unde păstra inelul, respectiv la parterul imobilului, într-un spaţiu comun unde funcţiona centrala termică. Inelul era pus într-o cutie metalică.

DIICOT mai arată că, înainte de a veni în România, în perioada 5-9 ianuarie 2017, Ploscaru i-a solicitat lui Andrei Munteanu, agent şef adjunct de poliţie la Punctul de Trecere a Frontierei ”Aeroport Henri Coandă”, să facă verificări în bazele de date pentru a constata dacă Ploscaru apare ca fiind urmărit internaţional, în condiţiile în care fusese identificat de autorităţile franceze ca fiind autorul infracţiunii de furt din Paris.

”Astfel, în 9 ianuarie 2017, la solicitarea prealabilă, telefonică, a inculpatului Ploscaru George, inculpatul Munteanu Andrei a accesat cu depăşirea limitelor autorizării, în intervalul orar 08:09:19 – 08:11:28, bazele de date evidenţa persoanelor, evidenţă paşapoarte şi evidenţă auto, scopul verificărilor nefiind unul în interes de serviciu, fiind efectuate pentru a-i transmite persoanei solicitante faptul că nu figurează urmărită international”, precizează anchetatorii.

La aceeaşi dată, în urma accesării bazelor de date, Andrei Munteanu i-a transmis lui Ploscaru că nu apare ca fiind urmărit la nivel naţional.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost  înaintat spre soluţionare Tribunalului Prahova.

În 19 ianuarie, George Ploscaru a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Ploieşti.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.