Asociaţia Procurorilor din România (APR) anunţă, joi, că îşi exprimă îngrijorarea cu privire la intenţia Ministerului Muncii de a face diferenţiere de statut şi salarizare între magistraţii judecători şi procurori în viitoarea lege de salarizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Afirmaţiile lansate în spaţiul public în ultima perioadă, conform cărora judecătorul are sau ar trebui să aibă «un statut peste procuror» contravin dispoziţiilor constituţionale şi legale. În toate statele cu sistem juridic asemănător cu al nostru situaţia este similară, magistraţii judecători şi procurori având aceleaşi drepturi - inclusiv financiare - şi obligaţii”, susţin reprezentanţii APR.

În continuare, procurorii dau drept exemplu situaţia magistraţilor judecători şi procurori din Italia, Franţa, Belgia, Bulgaria.

"A face, la acest moment, sau în viitor, o diferenţiere între statutul celor două categorii de magistraţi (inclusiv în ceea ce priveşte situaţia financiară) ar însemna o atingere adusă dispoziţiilor constituţionale şi de asemenea ar crea mari disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte funcţionarea Ministerului Public în ansamblul său. Acest lucru conduce, pe cale de consecinţă, la afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi a ordinii de drept, Ministerul Public fiind apărătorul acestor valori”, mai arată APR.

Procurorii mai spun că, încă de la momentul în care România şi-a consolidat sistemul de drept democratic, judecătorii şi procurorii au avut acelaşi statut profesional, care a fost ulterior reglementat prin aceleaşi acte normative.

“Totodată, statutul financiar, parte componentă a statutului magistratului, a fost acelaşi dintotdeauna. De asemenea, ţinem să subliniem că potrivit dispoziţiilor din legile justiţiei, procurorul se supune aceloraşi numeroase interdicţii şi incompatibilităţi la care este supus şi magistratul judecător, iar o diferenţiere de salarizare ar fi atât inechitabilă, cât şi neconstituţională”, susţin reprezentanţii APR.

Asociaţia Procurorilor din România a transmis o solicitare oficială Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale în vederea comunicării Proiectului legii de salarizare şi a solicitat invitarea reprezentanţilor asociaţiei la eventualele consultări publice pe marginea acestui proiect de lege.

"Totodată, Asociaţia Procurorilor din România având încredere în Consiliul Superior al Magistraturii, garant al independenţei justiţiei, a solicitat acestuia să întreprindă toate demersurile necesare în vederea apărării şi garantării statutului procurorului sub toate aspectele sale”, spun reprezentanţii APR.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat, joi, că CSM a cerut Ministerului Muncii proiectul Legii salarizării unitare, pentru a fi analizat şi a se putea pronunţa un punct de vedere.

"Sper sincer că va fi un proiect raţional, care să nu facă o diferenţiere de statut. Procurorii şi judecătorii au acelaşi statut, de magistrat”, a adăugat Lazăr.

Procurorul general a atras atenţia că, în caz contrar, "s-ar crea o problemă de constituţionalitate", având în vedere că există o decizie a Curţii Constituţionale care a stabilit că judecătorii şi procurorii "au acelaşi statut de magistrat".

Declaraţiile au fost făcute după ce oficiali din Ministerul Muncii au declarat, pentru News.ro, că salariile magistraţilor cresc în noua Lege a salarizării unitare, o majorare mai mare fiind la judecători.

"Nu scade salariul niciunui magistrat. Atât salariile procurorilor, cât şi ale judecătorilor cresc în noua Lege a salarizării unitare, dar creşterea este mai mare la judecători. În toată Europa este la fel, judecătorii au salarii mai mari decât procurorii”, au spus oficiali din Ministerul Muncii.

Potrivit acestora, magistraţii pot primi în continuare sporuri, pentru că plafonul de 30 la sută este stabilit pe ordonatorul de credite, nu pe angajat.

"Dacă angajatorul consideră că un anume angajat are rezultate bune în muncă, nu îl impiedica nimeni şi nimic să-i dea acelui angajat sporuri şi de 80 la sută. Singura condiţie este ca ordonatorul de credite să se angajeze, per total, să nu depăşească plafonul de 30 la sută din salariile tuturor angajaţilor”, a precizat sursa citată.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, declara, în urmă cu o lună, după discuţiile cu sindicaliştii privind proiectul Legii salarizării unitare, că, în final, toate sumele trebuie să se încadreze în anvelopa salarială de 32 de miliarde de lei, precizând că toţi bugetarii vor avea în sporuri un voucher de vacanţă şi două norme de hrană, iar acestea nu vor ridica probleme, pentru că se reduce nivelul de sporuri la 30 la sută pe ordonatori de credite.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi s-au declarat, joi, nemulţumiţi că nu au fost invitaţi de Ministerul Muncii la discuţiile privind proiectul Legii salarizării unitare şi că nu ştiu ce conţine acesta.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a asigurat că salariile magistraţilor nu o să scadă după aplicarea noii Legi a salarizării unitare, precizând că cel mult "unele sporuri sunt în pericol”.

"Am primit asigurări că nu sunt scăderi salariale şi nici diminuări. Există o grilă pe care se fac proiecţiile pe familiile ocupaţionale. Sporurile diferă de la o structură la altă, dar nu pot să va asigur că au rămas neschimbate. Astăzi se discută forma şi apoi avem o întrevedere pentru a ne spune un punct de vedere”, a spus Toader.

Reprezentantul Asociaţiei Procurorilor din România, Bogdan Gabor, a spus, în şedinţa Plenului CSM, că nu este de acord cu afirmaţia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, potrivit căreia ar trebui să se facă o diferenţiere între indemnizaţiile judecătorilor şi cele ale procurorilor.

Ministrul Justiţiei a explicat că, în 2010, instanţa supremă a dat o hotărâre potrivit căreia procurorii şi judecătorii au acelaşi statut, de magistrat.

"Diferenţele semnificative nu rezultă din salarii, ci din sporuri. Veţi vedea că diferenţele rezultă din aplicarea sporurilor pe diferite categorii, în cazul magistraţilor. De principiu, sunt de acord cu eliminarea acestor inechităţi salariale”, a arătat Toader.

Proiectul Legii salarizării unitare, elaborat de Ministerul Muncii, urmează să fie semnat, în calitate de iniaţiatori, de către parlamentarii social-democraţi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că în şedinţa de joi a coaliţiei, de la Sinaia, va semna noua Lege a salarizării unitare ca iniţiativă legislativă, împreună cu premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Sindicaliştii Confederaţiei “Cartel Alfa” susţin că prezentarea Legii salarizării unitare în Parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea miniştrilor Muncii şi Dialogului Social la adresa partenerilor sociali şi cer premierului demiterea acestora, pentru incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum şi deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au văzut nici după trei luni de la iniţiere.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.