Antrenorul de handbal Ion Ţibru a fost condamnat definitiv, vineri, la 19 ani de închisoare, pentru viol şi întreţinere de acte sexuale cu minori, pedeapsă redusă de la 30 de ani, cât primise la judecarea în fond a cauzei. Ion Ţibru, Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti 2010 sunt obligate să le plătească handbalistelor violate de antrenor daune morale de 58.000 de euro şi 76.100 de lei, pentru recuperarea acestor sume fiind pus sechestru pe bunuri ale acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat în parte sentinţa Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, din 19 iulie 2016, când Ion Ţibru a fost condamnat la 30 de ani de închisoare şi, rejudecând, a dispus schimbarea încadrării juridice a infracţiunilor din viol în act sexual cu un minor în cazul a patru dintre victime.

Ion Ţibru a fost condamnat la pedepse între patru şi şase ani pentru fiecare dintre faptele de care a fost acuzat. Instanţa i-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de şase ani de închisoare, la care a adăugat un spor de 13 ani, reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse, astfel că Ion Ţinut va executa 19 ani de închisoare. Din pedeapsa lui Ţibru va fi scăzută perioada în care acesta a stat în arest, respectiv din 25 iunie 2015 până în 10 martie 2017.

Judecătorii i-au interzis lui Ion Ţibru dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi tutore sau curator, dreptul de a ocupa funcţia de antrenor, de a exercita profesia de profesor de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi, respectiv, dreptul de a comunica cu cele şapte victime sau cu membrii de familie ai acestora ori de a se apropia de aceştia.

Instanţa a majorat cuantumul despăgubirilor pentru patru dintre tinerele violate de Ion Ţibru, cărora acesta trebuie să le plătească în total daune morale de 42.000 de euro şi 59.000 de lei.

Judecătorii au stabilit că Ministerul Tineretului şi Sportului nu mai este parte responsabilă civilmente şi, astfel, nu mai trebuie să plătească în solidar cu Ion Ţibru despăgubirile civile şi cheltuielile judiciare.

Instanţa a institut sechestru asigurător pe toate bunurilor mobile şi imobile ale lui Ion Ţibru şi pe bunuri ale părţilor responsabile civilmente, respectiv Federaţia Română de Handbal, Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti şi Asociaţia Club Sportiv Bucureşti 2010, până la concurenţa sumei de 58.000 de euro şi 76.100 de lei.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, fiind luată după un an şi cinci luni de la trimiterea lui Ion Ţibru în judecată.

Judecătoria Sectorului 4 îl condamnase, în 19 iulie 2016, pe antrenorul de handbal Ion Ţibru (66 de ani) la 30 de ani de închisoare pentru că şi-a violat şapte dintre elevele pe care le pregătea la un club din Bucureşti.

Procurorii l-au acuzat pe antrenorul de handbal Ion Ţibru că a violat şapte fete, cu vârste între 11 şi 14 ani, în timpul cantonamentelor sau la locuinţa sa din Bucureşti.

"În perioada iulie 2013 - iunie 2015, profitând de împrejurările create în cadrul cantonamentelor pe care acesta le-a organizat - Costineşti, iulie 2013 şi iulie 2014, Predeal, decembrie 2014 - sau invitând minorele la locuinţa sa din Bucureşti, sub diverse pretexte (în special, acela de a merge împreună la diverse şcoli pentru a împărţi pliante pentru promovarea echipei de handbal), prin constrângere (de cele mai multe ori morală, dar şi fizică), a întreţinut raporturi sexuale sau a realizat alte acte de penetrare vaginală asupra acestora. O parte din aceste agresiuni au fost comise asupra unor minore în prezenţa altora", au scris procurorii în rechizitoriu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.