Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere procurorilor să îl cerceteze pe şeful Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială Mehedinţi, Valentin Popescu, pentru conflict de interese, întrucât şi-a dat acordul pentru încheierea unui contract de cesiune de creanţă între Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Mehedinţi şi Energoutilaj Prest-Serv, societate la care este asociat, iar tatăl său este administrator, acceptând astfel plata a peste 135.000 de lei către firma sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesizarea ANI a fost trimisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta-Turnu Severin, care va face verificări şi va stabili dacă va fi începută urmărirea penală în cazul lui Constantin Valentin Popescu, pentru conflict de interese.

“Au fost identificate indicii privind săvârşirea de către Popescu Constantin Valentin a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301, alin. (1) din Codul Penal, întrucât acesta a acceptat plata sumei de 136.393,58 lei către SC Energoutilaj Prest-Serv SRL, prin exprimarea acordului pentru încheierea Contractului de cesiune de creanţă, şi a semnat ordinele de plată”, arată ANI.

Potrivit articolului 301 din Codul penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.  

ANI a mai constatat că Valentin Popescu a fost în conflict de interese de natură administrativă,  întrucât, în calitate de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială Mehedinţi, a formulat şi semnat răspunsul la cererea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), prin care a fost de acord cu încheierea Contractului de cesiune de creanţă între RAAN şi Energoutilaj Prest-Serv SRL, pentru suma de 136.393,58 de lei, în favoarea societăţii  comerciale unde el este asociat, iar tatăl său este asociat şi administrator.  

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.