Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă joi că sute de judecători, procurori, magistraţi asistenţi şi grefieri din întreaga ţară se vor implica în educaţia juridică în şcoli, alături de Ministerul Justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sute de judecători, procurori, magistraţi asistenţi şi grefieri din întreaga ţară se vor implica în educaţia juridică în şcoli, alături de Ministerul Justiţiei”, anunţă ministrul Justiţiei pe Facebook.

Potrivit CSM, activităţile se desfăşoară în cadrul protocolului de colaborare privind educaţia juridică pe care CSM l-a încheiat, anul trecut, cu Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Uniunea Naţională a Barourilor din România.

”276 de judecători au fost desemnaţi de Secţia pentru judecători a CSM să participe la promovarea educaţiei juridice în rândul elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice din învăţământul primar, liceal şi universitar din Romania. Scopul: creşterea gradului de informare cu privire la modalităţile de apărare a drepturilor şi de respectare a obligaţiilor ce le revin cetăţenilor şi, corelativ, întărirea capacităţii acestora de a identifica situaţiile în care drepturile le sunt încălcate, precum şi de a utiliza mecanismele relevante de protecţie a acestor drepturi”, arată Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit CSM, la proiect vor participa şi 58 de procurori desemnaţi de Secţia pentru procurori a Consiliului - 78 de grefieri, experţi jurisţi,şi asistenţi judiciari, precum şi 16 magistraţi asistenţi din cadrul instanţei supreme.

”Activităţile de educaţie juridică în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în mediul universitar vizează, printre altele, dreptul constituţional, organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil şi penal, formele răspunderii juridice sau aspecte referitoare la prevenirea şi combaterea corupţiei şi vor consta în: realizarea de materiale informative cu specific juridic de interes pentru profesori, elevi, liceeni şi studenţi, inclusiv din perspectiva elaborării programelor şi manualelor de educaţie juridică, distribuirea acestor materiale informative prin intermediul paginilor de internet ale instituţiilor publice implicate în proiect, expuneri ale judecătorilor, procurorilor, ale specialiştilor din cadrul Ministerului Justiţiei şi ale celorlalţi practicieni ai dreptului, în unităţile de învăţământ preuniversitar şi mediul universitar, pe diferite teme de interes, vizite ale elevilor şi studenţilor la instanţele judecătoreşti, parchete, la Ministerul Justiţiei sau la alte autorităţi sau instituţii publice cu relevanţă pentru domeniul justiţiei, organizarea de evenimente dedicate educaţiei juridice”, mai precizează CSM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.