Ministra Justiţiei Alina Gorghiu a avut, luni, o întâlnire cu vicepreşedinţa Comisiei Euroepen Věra Jourová, tema principală a discuţiei fiind realizarea unui sistem de justiţie bun pentru cetăţean, acesta fiind interesul comun al României şi al CE. Gorghiu i-a transmis comisarului european pentru Valori şi Transparenţă, Věra Jourová, că va continua modernizarea sistemului judiciar, prin adoptarea unei legislaţii predictibile, prin asigurarea unei activităţi susţinute a DNA, a DIICOT, pe teme importante precu traficul de droguri şi traficul de persoane. Discuţiile au vizat şi recomandările din Raportul privind Statul de Drept, legea pensiilor de serviciu, cât şi măsurile pentru asigurarea adecvată a resursei umane, în contextul în care, în martie anul viitor, vor fi în jur de 600 de noi magistraţi în sistem, ca urmare a promovării examenului INM şi a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Închiderea MCV a însemnat un moment cheie, un obiectiv strategic bifat de România. De asemenea, adoptarea legilor justiţiei a fost un punct esenţial pentru sistemul de justiţie din România. Raportul privind Statul de Drept monitorizează toate statele din UE şi înseamnă, aşa cum a precizat şi doamna vicepreşedintă a Comisiei, tratament egal pentru toate statele. Aceeaşi procedură de verificare pentru toţi! Vom continua să modernizăm şi să îmbunătăţim sistemul judiciar. Suntem atenţi să facem progrese, în continuare, de substanţă, solide. Suntem atenţi să adoptăm legislaţie predictibilă, să avem o activitate a DNA susţinută, o activitate a DIICOT pe temele importante, de la trafic de droguri la trafic de persoane”, a afirmat Alina Gorghiu, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Justiţiei.
 
Pe agenda discuţiilor. cu vicepreşedinta Comisiei Europene s-au aflat şi recomandările din Raportul privind Statul de Drept, legea pensiilor de serviciu, dar şi măsurile pentru asigurarea adecvată a resursei umane, având în vedere că, în martie anul viitor, vor fi în jur de 600 de noi magistraţi în sistem, ca urmare a promovării examenului INM şi a examenului de admitere în magistratură pe baza vechimii de 5 ani.
 
Alte teme europene importante au fost cele despre directiva privind combaterea violenţei împotriva femeilor, Media Freedom Act, directiva privind protejarea jurnaliştilor şi a activiştilor privind drepturilor omului – directiva Anti-SLAPP, propunerile de măsuri pentru digitalizare, inteligenţă artificială şi combaterea infracţiunilor din mediul online, precum pornografia infantilă şi hate speech.
 
De asemenea, vicepreşedinta Comisiei Europene Věra Jourová i- a mulţumit ministrei Justiţiei Alina Gorghiu pentru maniera în care România a susţinut tragerea la răspundere a Federaţiei Ruse în contextul războiului din Ucraina, potrivit sursei citate.
 
La întrevederea de luni au m ai participat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Daniel Grădinaru, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) Alex Florenţa, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Marius Voineag şi procuroarea şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Albu.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.