Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a afirmat că anul trecut au fost aduşi în România 803 fugari, iar în primele trei luni din 2024 – aproape 200. Ea a menţionat că în penitenciarele din România se află 1.338 de fugari. Gorghiu a mai precizat că România a cheltuit în 2023 aproape 11 milioane de lei pentru a-i aduce pe cei 803 fugari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alina Gorghiu a fost întrebată, sîmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, câţi fugari au fos repatriaţi de când este ministru Justiţiei.

“Anul trecut am adus în ţară 803 fugari. Anul ăsta, în primele trei luni, aproape 200. Iar în sistemul penitenciar din România, acum, în puşcările din România, avem 1.338 de fugari. Ca atare, o grămadă. Ştiu că reflectorul presei e, în general, pe persoanele care sunt cu profil public. L-aţi menţionat pe Cherecheş. Anul trecut am reuşit să-l aducem înapoi pe domnul Vâlcov, pe domnul Prina, din acelaşi dosar, persoane expuse public. Însă, eu vă întreb pe dumneavoastră, e mai important că-l aducem pe Cherecheş înapoi, care a fost condamnat la cinci ani închisoare pentru corupţie? Sau este la fel de important pentru statul român că aducem înapoi în ţară un violator de două fetiţe minore şi traficant de droguri de mare risc, care a fost condamnat la pedeapsa închisorii de 10 ani cu executare sau unul care a omorât, un dement care a omorât de asemenea două persoane, care era fugit de opt ani din ţară. Pentru mine fiecare persoană e importantă”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că efortul statului român este la fel de important pentru fiecare fugar în parte.

“Într-adevăr, vorbim foarte mult despre acelea cinci, şase persoane expuse public, dar vă spun că efortul statului român este la fel de important şi făcut cu aceeaşi încăpăţânare pentru fiecare. Pentru că pericolul social există la fiecare persoană care a fost condamnată în România pentru fapte săvârşite pe teritoriul României şi a ales să fugă. Asta e cumva o temă cu care eu în fiecare zi îmi încep discuţiile în minister. Ce măsuri trebuie să mai luăm? Şi aţi văzut că au emanat din Ministerul Justiţiei două legi importante pe subiectul ”fugari”, a explicat ministrul Justiţiei.

Gorghiu a menţionat că statul român a cheltuit aproape 11 milioane de lei pentru a-i aduce în ţară pe cei 803 fugari.

“Acum am reuşit să trecem prin guvern acest proiect şi îi rog pe colegii din Parlament să-l voteze repede. Am solicitat procedură de urgenţă pentru că 11 milioane de lei, 10 milioane 800 de lei a cheltuit statul român pentru a aduce aceşti 803 fugari înapoi. Din momentul în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial şi devine lege, practic, toţi fugarii vor scoate din buzunar sutele de euro, miile de euro pentru a fi aduşi înapoi în ţară. Asta înseamnă nişte bani pe care poţi să-i investeşti în instanţe noi, în modernizarea condiţiilor din penitenciare, pentru că, să ştiţi că fenomenul ăsta al fugarilor a fost de-a lungul timpului legat direct, şi v-am spus şi la preluarea mandatului, de condiţiile proaste din penitenciare”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a fost întrebată dacă acum mai sunt acele condiţii proaste în penitenciare.

“Cine se duce în puşcărie, bănuiesc că nu-şi imaginează că se duce într-un hotel de 5 stele.Nu te duci să ai toate serviciile din lume pentru că astea ţi le permiţi în libertate şi doar dacă ai o anumită stare materială. Puşcăria este un loc unde te duci să-ţi faci pedepsa, unde penitenţa e însoţită de diverse programe de reeducare în scopul integrării tale ulterior în societate. Şi sigur că ne străduim să avem acele standarde pe care CEDO ni le-a impus şi noi le-am acceptat pentru că nu ne mai dorim ca acele persoane condamnate în ţară să fugă şi să invoce peste tot în instanţe lipsa condiţiilor decente din penitenciar. Avem 4 metri pătraţi pentru deţinuţi. Mulţumesc Administraţiei Naţionale a Penitenciarilor, cu care lucresc foarte bine. Gândiţi-vă că astăzi, când eu vorbesc cu dumneavoastră, nici o instanţă din Europa nu ne mai respinge extrădarea fugarilor pe condiţiile din penitenciare. E mare lucru că am reuşit asta în ultimul an de zile”, a subliniat ministrul Justiţiei.

Gorghiu a mai fost întrebată dacă Ionel Arsene, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, va fi repatriat.

Gândiţi-vă că la domnul Arsenie avem o hotărâre definitivă, subliniez şi o spun pe silabe, definitivă, de predare a a lui în România, adică statul român a avut câştig de cauză la instanţa supremă din Italia. Dânsul, prin echipa de avocaţi, a invocat condiţia precară a sănătăţii şi statul italian, prin instanţele de acolo, a dispus o expertiză medicală. Suntem în proceduri, noi nu suntem parte în acest proces, dar italienii au dispus această expertiză cu privire la maniera în care domnul Arsene ar suporta să fie transportat acum în ţară. Vom vedea, sper curând, concluziile”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a mai declarat că a discutat cu omologul italian despre aceste situaţii.

“Vă amintesc că am fost în Italia acum o lună şi am discutat cu ministrul italian al justiţiei subiectul legat de această cooperare şi mi-a spus textual, de altfel am şi comunicat public, că dacă sunt încă anumite obstacole, pe care instanţele din Italia nu vor să le depăşească atunci când vorbim de trimiterea românilor condamnaţi înapoi în ţară, atunci va modifica legislaţia astfel încât să respecte şi Italia standardele europene cu privire la persoanele fugare”, a precizat Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu a comentat şi cazul Alinei Bica, fosta şefă DIICOT.

“Nu vreau să discut cazurile care s-au închis ca procedură înainte să intru eu la minister pentru că sunt câteva şi persoane publice pe care le ştiţi, procedurile s-au închis înainte să ajung eu la minister. Din păcate, procedurile închise nu pot fi redeschise. Însă sunt varii situaţii şi n-am să spun punctual, dar sunt situaţii în care pedeapsa este recunoscută de statul în care au fugit persoanele respective şi nu sunt echivalate cu pedeapsa cu închisoarea cu executare, ci execută altfel, în libertate, de exemplu, sub supraveghere. La alţii s-a terminat”, a explicat Alina Gorghiu.

Ea a menţionat că în cazul lui Sebastian Ghiţă nu există o condamnare definitivă şi nu are statutul de fugar.

“Vorbeaţi de Sebastian Ghiţă. Nu există un mandat internaţional de arestare pe numele său, pentru că nu există o pedeapsă definitivă de condamnare în România. Deci nu are statutul de fugar domnul Ghiţă. Dar sunt alte procese în curs. Vom vedea care va fi deznodământul şi dacă va fi o pedeapsă cu condamnare definitivă. Sigur, şi la domnia sa ca în toate cazurile, instanţa de executare va emite un mandat european de arestare sau o solicitare de extrădare”, a mai declarat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, în cazul lui Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, este o procedură închisă de foarte mult timp.

“Nu pot să vă spun care este situaţia executării pedepsei în Italia, a doamnei Bica sau a domnului Oprescu. La momentul respectiv vom putea discuta, dar repet, haideţi să discutăm despre ce se întâmplă în momentul acesta cu fugarii. Eu nu pot să redeschid dosarele celor care şi-au rezolvat această problemă. (…)Fiecare va decide pentru propria soartă, noi aici decidem pentru ceea ce trebuie să facă statul român şi ne ocupăm de fugari care sunt în procedură acum în străinătate şi vă asigur că procentul în care noi îi recuperăm, luaţi ghilimelele de ligoare, este unul de peste 95%. Sperăm ca anul acesta să ne ducem înspre 100%, adică eficienţa pe care o dovedeşte statul român şi vă rog să-mi scuzaţi lipsa de modestie, este foarte mare”, a mai precizat ministrul Justiţiei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.