Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, condamnat, marţi, la trei ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul campusului social “Henri Coandă”, nu a fost găsit acasă de poliţişti şi a fost dat în urmărire naţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis că poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - Biroul Urmăriri au desfăşurat activităţi pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei de trei ani de închisoare, emis pe numele unui bărbat, de 50 de ani, condamnat pentru fals în declaraţii. 
 
"Acesta nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reşedinţele şi locurile în care bărbatul s-ar putea afla. Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare. La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire naţională”, arată IPJ Constanţa.
 
Bărbatul respectiv este Alexandru Mazăre, care a fost condamnat, marţi, la trei ani de închisoare şi la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul campusului social Henri Coandă.
 
În acelaşi dosar, pentru Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern instanţa a decis încetarea procesului penal. 
 
În iunie 2018, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi fratele său, Alexandru Mazăre au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul campusului social Henri Coandă, ei fiind obligaţi la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare. De asemenea, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat atunci pentru dare de mită. Decizia ICCJ nu era definitivă.
 
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
 
Anchetatorii susţineau că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, senatorul Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.
 
“Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
 
În schimbul banilor primiţi de la Morgenstern, Radu Mazăre a iniţiat hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de omul de afaceri.  În ce priveşte acuzaţiile de fals în declaraţii, procurorii au stabilit că, în declaraţiile de avere depuse în perioada 2011-2012, Radu Mazăre şi Alexandru Mazăre nu au menţionat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel şi nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.