Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus luni să se acorde cetăţenia ucraineană combatanţilor străini şi persoanelor de origine ucraineană, fără ca aceştia să fie obligaţi să-şi abandoneze cetăţenia, o schimbare radicală a legii care interzice multinaţionalitatea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volodimir Zelenski dă asigurări, într-o înregistrare video postată pe reţele de socializare, că această reformă este în beneficiul ”combatanţilor srăini care au venit să apere Ucraina, a celor care se bat pentru libertatea Ucrainei ca şi cum ar fi propria lor patrie”.

Textul urmează ”să-i autorizeze pe toţi etnicii ucraineni şi descendenţii lor din întreaga lume să aibă cetăţenia nostră, cu excepţia, bineînţeles a cetăţenilor statului agresor”, declară el.

Ucraina nu autorizează în prezent dubla cetăţenie.

Oricine cere o naturalizare este necesar să-şi abandoneze cetăţenia de origine pentru a a obţine cetăţenia ucraineană.

Mii de străini au venit în Ucraina după invazia rusă, la 24 februarie 2022, pentru a lupta împotriva forţelor ruse.

Moscova îi consideră pe aceşti străini ”mercenari” şi acuză, în privinţa celor din Occident, un război prin procură al NATO.

Mai multe unităţi alcătuite din cetăţeni ruşi luptă, de asemenea, de partea ucraineană, denunţând regimul lui Vladimir Putin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.