Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care vrea să implice poporul ucranean în deciziile rezultate în urma negocierilor între Ucraina şi Rusia, s-a angajat într-un interviu acordat unei publicaţii regionale ucrainene ca orice modificare a Constituţiei în vederea unei garantări a securităţii ţării să fie adoptată prin referendum, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un proces lung, care va fi decis de către Parlamentul şi poporul ucrainene”, a subliniat luni în acest intervu Zelenski.

Rusia se opune unei aderări la NATO a Ucrainei, prevăzută în Constituţie.

Zelenski a insiatat în acelaşi interviu asura necesităţii unei ”întâlniri”, ”indiferent de formă”, cu omologul său rus vladimir Putin, în vederea unei opriri a războiului în Ucraina.

”Cred că, fără această întâlnire, este imposibil să înţelegem deplin lucrul de care ei (ruşii) sunt pregătiţi pentru a opri războiul”, a declarat el.

Zelenski se declară pregătit să negocieze cu Putin inclusiv cu privire la Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi cu privire la regiunile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din Donbas (est).

Însă el cere, în prealabil, ”garanţii de securitate” şi ca Ucraina să nu fie ”distrusă” pentru a se preda.

Şeful statului ucrainean a declarat ulterior, într-un interviu exclusiv acordat unor publicaţii europene, difuzat luni seara, că Războiul rus din Ucraina ”este cea mai importantă încercare pentru întreaga lume”.

”Anumite localităţi nu mai există în ţara noastră”, a deplâns el în acest interviu acordat Uniunii Presei Publice Europene.

Zelenski a denunţat violenţa atacurilor ruseşti.

”Ei (ruşii) folosesc rachete de croazieră, trag din Rusia, din Belarus. Preşedintele (belarus Aeksandr) Lukaşenko a conformat-o în mod oficial”, acuză el.

Volodimir Zelenski a denunţat, de asemenea, utilizarea de către Rusia a unor arme interzise în dreptul internaţional.

”Nu-mi amintesc exact tipurile de armament folosite, dar pot să vă asigur că ei (ruşii) folosesc în permanenţă armament intezis”, a acuzat şeful statului ucrainean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.