Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat vineri Canada să rămână alături de ţara sa până la victorie, el prezentându-se în faţa parlamentului canadian în încercarea de a consolida sprijinul aliaţilor occidentali pentru războiul Ucrainei împotriva invaziei ruseşti, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a ajuns în Canada joi seara târziu, după ce s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi cu parlamentari din Washington. El a vorbit miercuri la reuniunea anuală a ONU.

"Moscova trebuie să piardă odată pentru totdeauna. Şi va pierde", a spus Zelenski în timpul discursului său din Parlament.

Zelenski a precizat că întotdeauna Canada a fost "de partea bună a istoriei" în ceea ce priveşte războaiele anterioare şi a menţionat că a ajutat la salvarea a mii de vieţi în acest război prin ajutorul acordat.

De asemenea, el le-a mulţumit canadienilor pentru sprijinul financiar şi pentru că i-au făcut pe ucrainenii care fug de război să se simtă ca acasă în Canada.

Zelenski a mulţumit în mod repetat Canadei şi a fost ovaţionat în picioare de mai demnitari şi parlamentari.

Zelenski a făcut o asociere între suferinţa actuală a ucrainenilor şi genocidul cauzat de Stalin în anii 1930, când liderul sovietic a fost acuzat că a provocat o foamete artificială în Ucraina, despre care se crede că s-a soldat cu moartea a peste 3 milioane de oameni. El a menţionat că în 1993, în Edmonton, Canada, a fost ridicat primul monument din lume pentru a comemora acel genocid.

El şi-a exprimat speranţa că într-o zi va fi ridicat un monument în Canada pentru victoria Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, "poate în Edmonton".

"Am multe cuvinte calde şi mulţumiri din partea Ucrainei pentru dumneavoastră", a spus Zelenski în biroul premierului Justin Trudeau înainte de discurs. "Ne-aţi ajutat pe câmpul de luptă, financiar şi cu ajutor umanitar. ... Rămâneţi alături de noi până la victoria noastră".

Trudeau a numit vizita o oportunitate de a-i arăta lui Zelenski "cât de ferm şi fără echivoc este Canada alături de Ucraina" şi a anunţat o sumă suplimentară de 650 de milioane de dolari canadieni (482 de milioane de dolari) pe o perioadă de trei ani pentru 50 de vehicule blindate care vor fi fabricate în Canada.

Este prima vizită a lui Zelenski în Canada de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

"Am spus clar că guvernul nostru va fi alături de voi atâta timp cât va fi nevoie", a spus Trudeau în discursul său.

Trudeau a declarat că ţara sa a oferit Ucrainei aproape 9 miliarde de dolari canadieni (6,7 miliarde de dolari americani) în sprijin militar, financiar şi umanitar de la începutul războiului.

Zelenski şi Trudeau urmează să meargă la Toronto pentru a se întâlni cu comunitatea ucraineană locală. În Canada locuiesc aproximativ 1,4 milioane de persoane de origine ucraineană, aproape 4% din populaţie.

Peste 175.000 de ucraineni au ajuns în Canada de la începutul războiului şi alţi 700.000 au primit aprobarea de a ajunge în Canada ca parte a unei iniţiative care sprijină relocarea temporară a celor care fug de război. Iniţiativa permite obţinerea unui permis de muncă deschis timp de trei ani, cu posibilităţi de obţinere a rezidenţei permanente şi a cetăţeniei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.