Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că orice discuţii de pace cu Rusia sunt posibile doar după retragerea completă a trupelor ruseşti din toate teritoriile ocupate în Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Astăzi, am spus în mod clar şi repetat la întâlnirea noastră că a permite orice negocieri cu Rusia acum, când ocupantul se află pe teritoriul nostru, înseamnă să îngheţăm războiul, să îngheţăm durerea şi suferinţa", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea cu mai mulţi lideri africani care au venit la Kiev pentru a discuta despre perspectivele de pace.

"Este evident că Rusia încearcă acum să se întoarcă la vechile sale tactici primitive de înşelăciune. Dar păcălirea lumii nu va mai funcţiona. Este cu siguranţă imposibil să păcălim Ucraina. Subliniez încă o dată: Avem nevoie de o pace reală şi, prin urmare, de o retragere reală a trupelor ruseşti de pe întregul nostru teritoriu independent", a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a părut să fie în dezacord cu preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care s-a aflat alături de el la conferinţa de presă şi a cerut o dezescaladare a conflictului, menţionează CNN.

Ramaphosa a declarat că "trebuie să existe o dezescaladare de ambele părţi, astfel încât pacea să găsească o cale de rezolvare a problemei".



Zelenski a mai spus că el şi liderii africani au discutat şi despre acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care este crucial pentru securitatea alimentară în întreaga lume şi din care Rusia ameninţă dă semne tot mai evidente că se va retrage în iulie.

Ucraina este unul dintre principalii exportatori de cereale din lume.

"Noi ajutăm cu adevărat lumea şi în special multe popoare din Africa, Asia, Europa să menţină stabilitatea socială şi predictibilitatea preţurilor pe piaţa alimentară prin intermediul exporturilor noastre. Împreună cu partenerii, lucrăm la organizarea unor hub-uri de cereale în Africa", a declarat Zelenski. "Aprovizionarea cu alimente trebuie să fie garantată în mod fiabil şi dreptul fiecăruia la hrană trebuie asigurat prin stoparea oricăror încercări ale unor state precum Rusia de a folosi ameninţarea foametei şi a instabilităţii sociale pentru a şantaja populaţia", a arătat Zelenski.

CITEȘTE ȘI Oficialii ruşi spun că acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră nu poate fi prelungit

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.