Noul preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat - pentru prima oară - portul strategic Mariupol, la Marea Azov, situat la aproximartiv 20 de kilometri de linia frontului între forţele Kievului şi separatiştii proruşi, în estul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul mare oraş din estul ţării aflat sub controul Kievului, Mariupol a sărbătorit sâmbătă cinci ani de la eliberarea sa de rebeli proruşi.

”Trebuie, acum, să acordăm din nou maximum de atenţie Donbasului”, regiunea din estul Ucraijnei în care se află fiefurile separatiste Doneţk şi Lugansk, a declarat sâmbătă pentru presă, la sosirea sa la Mariupol, Zelenski.

”Acesta este pământul nostru, iar noi vrem ca oamenii care locuiesc de cealaltă parte, în  teritorii temporar ocupate, să vadă că Ucraina înfloreşte aici”, a declarat el.

Preşedintele ucrainean a reiterat că principalul său obiectiv este să pună capăt războiului în estul Ucrainei şi să restaureze autoritatea Kievului în toate teritoriile ţării care nu se află în prezent sub controlul acestuia.

”Este poporul nostru, suntem cu toţii ucraineni”, a subliniat el.

La Mariupol, Zelenski a asistat la manevre ale Forţelor navale ucrainene, la care au participat grăniceri, Garda Naţională şi scafandri genişti, a constatat un jurnalist AFP.

Volodimir Zelenski, învestit în mai preşedinte al Ucrainei, s-a plimbat, de asemenea, în centrul oraşului, unde a vizitat un parc şi a făcut selfie-uri cu locuitori.

O paradă militară a avut loc anterior, în faţa a aproiximativ 10.000 de persoane, cu ocazia marcării celor cinci ani de la eliberarea oraşului.

Războiul între forţele Kievului şi separatişti proruşi s-a soldat cu 13.000 de morţi din 2014.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea militară a separatiştilor proruşi, ceea ce Moscova dezminte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.