Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă joi ONU ”să asigure securitatea” centralei Nucleare Zaporijjea, ocupată de Rusia şi vizată în mai multe bombardamente, la primirea secretarului general al ONU Antonio Guterres, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a denunţat pe Telegram ”teroarea deliberată” provocată de către Rusia, care ”poate avea consecinţe catastrofale majore în întreaga lume”.

”ONU trebuie, deci, să asigure securitatea acestei instalaţii strategice, demilitarizarea acesteia şi eliberarea ei completă de trupe ruse”, cere şeful statului ucrainean.

ARMAMENT GREU

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente care au ţintit Centrala Nucleară Zaporijjea (sud), cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, ceea ce a făcut să reapară spectrul unei catastrofe majore în Europa.

Ucraina acuză de săptămâni de zile Rusia de faptul că depozitează armamernt greu în Centrala Nucleară Zaporijjea şi de faptul că o foloseşte ca bază în atacuri vizând poziţii ucrainene.

Ea dă asigurări că forţe ruse trag asupra centralei nucleare ucrainene pe care o ocupă, cu scopul de a acuza Kievul de aceste bombardamente.

Moscova a dezminţit joi că a desfăşurat armament greu în centrală şi subliniază că are, în aceasta, doar unităţi care-i asigură securitatea.

Rusia acuză, în schimb, Kievul, de faptul că pregăteşte o ”provocare răsunătoare” la centrală, cu ocazia vizitei în Ucraina a secretarului general al ONU Antonio Guterres.

În vederea unei garantări a securităţii instalaţiei nucleare şi permiterii unei misiuni de inspecţie,  Antonio Guterres şi Statele Unite au îndemnat joia trecută la crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare, solicitată de mult timp de către Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.