Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi cere miercuri omologului său american Joe Biden o susţinere fermă împotriva Rusiei, în contextul în care retragerea dezordonată din Afganistan a provoxat o undă de şoc în toate ţările care, la fel ca Ucraina, au mizat totul pe susţinerea militară americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această vizită, prevăzută de mult timp, era programată iniţial luni, după care a fost amânată marţi, iar apoi miercuri.

Dosarele delicate nu lipsesc, fie că este vorba despre gestionarea de către Joe Biden a dosarului fierbinte al gazoductului Nord Stream 2 sau de susţinerea militară concretă a americanilor împotriva separatiştilor din Crimeea, susţinuţi de către Moscova.

Şeful statului ucrainean se va întoarce acasă cel puţin cu promisiunea unui ajutor militar suplimentar în valoare de 60 de milioane de dolari, constând mai ales în dispozitive de rachete antitanc de tip Javelin, potrivit Pentagonului şi Casei Albe.

Cei doi şefi de stat se întâlnesc la Casa Albă la ora 18.00 GMT (21.00, ora României) - unde Zelenski este doar al doilea lider european primit de către Biden, după cancelarul german Angela Merkel.

În afară de această favoare, şeful statului ucrainean şi ţara sa ”au primit multă atenţie de la această adiministraţie şi poate chiar mai multă atenţie decât orice altă ţară europeană”, a subliniat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, întrebat despre îngrijorările ucrainene.

AMĂRĂCIUNE

El a subliniat că, începând din 2014, Statele Unite au alocat forţelor armate ucrainene ajutoare în valoare de 2,5 miliarde de dolari - dintre care peste 400 de milioane de dolari numai în 2021.

Prin suspendarea majorităţii sancţiunilor legate de gazoductorul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania şi ocoleşte Ucraina, Joe Biden i-a dezamăgit pe ucraineni, care-i reproşează faptul că l-a privilegiat pe aliatul german.

Iar Zelenski nu şi-a ascuns amărăciunea de a-l vedea pe Biden întânindu-se cu Vladimir Putin înaintea sa.

Vizita sa la Washington, la o zi după sfârşitul intervenţiei militare în Afganistan, ia cu totul altă dimensiune.

Ruşii au văzut în haosul american un mijloc bun de a pune în gardă ţări ca Ucraina, care au pariat totul pe susţinerea primei puteri militare mondiale.

Preşedintele ucrainean, care contează pe Statele Unite în războiul său împotriva separatiştilor cu legături cu Moscova, s-a dus marţi la Pentagon.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a reiterat angajamentele americane, şi anume să ceară Rusiei ”să înceteze să mai perpetueze conflictul” din estul Ucrainei şi să părăsească Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014.

”Vom continua să fim alături de voi împotriva acestei agresiuni ruse”, a subliniat Austin.

FLOTĂ MODERNĂ

”Ucraina are nevoe de o flotă modernă, iar pentru asta avem nevoie de parteneri.Aş vrea să abordez acest subiect cu preşedintele Biden”, a declarat marţi preşedintele Zelenski.

El este nevoit de altfel să lase de o parte subiecte mai puţin concrete şi pe termen mai lung, precum o potenţială aderare a Ucranei la NATO.

”Nu avem timp să reflectăm la probleme strategice  Trebuie să implementăm cât mai mută protecţie putem pentru a împiedica în mod concret o consolidare” militară rusă, a adăugat el.

Potrivit unor estimări, Rusia a comasat la începutul anului aproximativ 100.000 de militari la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, după care s-a repliat în parte, în primăvară, un lucru care nua liniştit Kievul.

Alt dosar spinos aflat în program îl constituie eforturile depuse de către Zelenski în lupta împotriva corupţiei, o solicitare repetată a lui Joe Biden.

După retragerea din Afganistan, este de pariat puternic că Statle Unite se vor arăta şi mai reci faţă  de probitatea administraţiilor pe care le susţin şi cu privire la destinaţia fondurilor şi echipamentelor pe care le dau.

Administraţia Biden este bombardată de mai multe săptămâni cu întrebări despre miliarde de dolari cheltuiţi cu armata şi Guvernul afgane, care au cedat ţara talibanilor fără să lupte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.